Jalkaväkimiinoista kahdet neuvottelut

Brysselissä päättyi tänään miinakokous, jossa valmisteltiin joulukuun alussa Ottawassa Kanadassa allekirjoitettavaa jalkaväkimiinat kieltävää sopimusta. Kaikkiaan 95 maata allekirjoitti julistuksen, jonka pohjalta tekstineuvottelut aloitetaan syyskuussa Oslossa. YK:n aseidenriisuntakonferenssissa Genevessä puolestaan sovittiin eilen, että australialainen John Campbell ryhtyy erityiskoordinaattorina vetämään neuvotteluja jalkaväkimiinojen kieltämiseksi.

-Ottawan neuvottelut ovat oikotie, jolla jalkaväkimiinojen kieltämisestä pyritään sopimaan niiden kesken, jotka ovat valmiita kieltoon heti. Geneven neuvotteluissa edetään hitaammin, mutta neuvotteluprosessilla sidotaan mukaan myös maita, jotka eivät vielä ole valmiita täyskieltoon, selvitti ulkoasiainsihteeri Timo Kantola kaksien neuvottelujen eroa.

Jalkaväkimiinojen suurimmat valmistajat ja käyttäjät Kiina, Venäjä, Intia ja Pakistan ovat mukana Geneven neuvotteluissa. Brysselin kokoukseen Kiina ja Venäjä eivät osallistuneet lainkaan, ja Intia ja Pakistankin vain tarkkailijoina. Myös Yhdysvallat osallistui tarkkailijana.

Kaikkiaan Geneven aseidenriisuntakonferenssiin osallistuu 61 maata. Suomesta tuli jäsen viime kesänä, kun konferenssia laajennettiin 23 maalla. Mukana on erityyppisiä maailman maita. Erityiskoordinaattoria esittivät alunperin Suomi, Chile ja Puola. Viime viikolla sitä ehdotti Australia.

Kummissakin neuvotteluissa pyritään kansainvälisoikeudellisesti sitovaan sopimukseen, joka kieltää jalkaväkimiinojen käytön, varastoinnin, tuotannon ja kuljetuksen. Koska neuvottelut ovat vasta alullaan, ei tuloksista vielä voi paljon sanoa.

Kantola kuitenkin arvioi, että Geneven neuvotteluissa syntyvän sopimuksen verifiointi eli toteuttamisen valvonta on seikkaperäisempi kuin Ottawan prosessin verifiointi. Kantola tähdentää verifioinnin merkitystä ja kehottaa katsomaan karttaa: on paljon maita, jotka eivät halua tuhota jalkaväkimiinavarastojaan, ellei naapurin miinavarastojen tuhoamista ole varmistettu.

Miinoista luopuminen nopeasti ei ole helppoa kaikille maille siitäkään syystä, että korvaavia aseita ei ole hankittu. Jalkaväkimiinojen korvaaminen muilla aseilla käy sitäpaitsi kalliimmaksi. Kantola muistuttaa Geneven hitaan tien aikaisemmasta voitosta: viime vuonna saatiin aikaan maailmanlaajuinen ydinkoekielto.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat