Jalkapanta valvoo rattijuopon kotiarestia jo tänä vuonna

Osa vangeista voi syksystä alkaen kärsiä rangaistuksen kotonaan.

Eduskunta hyväksyi viime kuussa hallituksen esityksen uudesta valvontarangaistuksesta lähes yksimielisesti. Kotiarestin valvontalaitteena käytetty jalkapanta tulee käyttöön ensin avolaitosvangeille, sitten uusille vangeille vankilatuomion vaihtoehtona.

Suomeen hankittavien laitteiden kilpailutus on parhaillaan käynnissä, kertoo oikeusministeri Tuija Brax (Vihr.).

- Kevään tai viimeistään kesän aikana kilpailutukset on saatu kuntoon ja jalkapanta voidaan ottaa sitten pilottina käyttöön.

Vankilan vaihtoehto

Ensimmäiset kotiarestirangaistukset määrätään todennäköisesti syksyllä. Rikosseuraamuslaitoksen arvion mukaan uusi laki tulee voimaan marraskuun alussa.

Tuomioistuin voi määrätä vangille kotiarestia, jos vankilatuomion pituus olisi korkeintaan puoli vuotta. Ankaruudeltaan jalkapantatuomio sijoittuu yhdyskuntapalvelun ja ehdottoman tuomion väliin.

Jalkapannalla valvottu aresti on vankilan vaihtoehto erityisesti rattijuopumuksesta tuomituille.

- Silloin rangaistus suoritetaan niin, ettei työsuhde tai päihdekuntoutus katkea, Brax perustelee.

Vangin on sitouduttava täydelliseen päihteettömyyteen rangaistuksen ajaksi. Testejä tehdään säännöllisesti.

Panta käytössä sadalla päivittäin

Kaikkiin rikoksiin jalkapanta ei sovi rangaistukseksi. Esimerkiksi väkivalta- ja huumerikollisille se ei ole vankilatuomion tai yhdyskuntapalvelun vaihtoehto, eivätkä tuomioistuimet voi sitä näistä rikoksista tuomituille määrätä.

Rangaistuksen määrääminen edellyttää tuomitun ja samassa taloudessa asuvien suostumusta. Uusi rangaistusmuoto vähentää vankilukua: arvion mukaan parin vuoden kuluttua noin 110 rikoksesta tuomittua käyttäisi pantaa päivittäin.

Panta on jo käytössä muissa Pohjoismaissa, joissa kokemukset ovat olleet hyviä.

Lue myös:

    Uusimmat