Mainos

Jalkapallon lahjusskandaalissa syytteet kahdelle

Syytettyjen epäillään tarjonneen rahaa ottelujen häviämisestä vuosina 2003-2005.

Helsingin kihlakunnansyyttäjä on päättänyt nostaa syytteet kahta miestä vastaan jalkapalloilua ravistelleessa lahjusskandaalissa.

Warkaus JK:n entinen valmentaja ja porilainen vedonlyöjä saavat syytteet törkeästä petoksesta ja kolmesta lahjomisesta elinkeinotoiminnassa. Molemmat ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Vedonlyöjä oli omistajaosakkaana pelikahviloissa Hämeenlinnassa ja Turussa. Kumpikaan kahviloista ei ole enää Veikkauksen asiamies.

Miesten epäillään yrittäneen lahjoa useita joukkueita häviämään otteluita. Yksi syytteistä koskee kesäkuussa 2004 pelattua kakkosdivisioonan ottelua JJK Jyväskylä-Warkaus JK. Warkauden valmentajana tuolloin toimineen miehen ja vedonlyöjän epäillään sopineen keskenään, että Warkaus häviää ottelun.

Veikkaus on ilmoittanut haluavansa miehiltä korvauksina 208 000 euroa, jonka se laskee olevan miesten saama bruttovoitto. Kohdetta oli pelattu 630 kertaa sadan euron panoksella. Kaikissa kupongeissa veikattiin Warkauden tappiota.

- Jos tätä pesäpallon sopupeleihin vertaa, niin tämä on ollut vähemmän amatöörimäisesti toteutettu juttu, luonnehtii Veikkauksen lakimies Pekka Ilmivalta.

Ilmivallan mukaan epäilty vedonlyöjä on pelannut Veikkauksella isoilla volyymeilla. Hänen toimiinsa on Ilmivallan mukaan kiinnitetty sittemmin huomiota. Ilmivalta ei kuitenkaan usko, että jupakka vaikuttaa jalkapalloon vedonlyöntikohteena.

- Olemme joitain varmennuksia matkan varrella tehneet, mutta tässä vaiheessa tämä tuskin aiheuttaa mitään lisätoimenpiteitä.

Miesten epäillään lähestyneen maalivahteja

Syyttäjä Harri Tiesmaan mukaan miehet yrittivät lahjoa joukkueita häviämään otteluja vuosina 2003-2005. Ensimmäisen kerran tarjous esitettiin kesäkuussa 2003 kakkosdivisioonassa pelanneelle Lappeenrannan Rakuunoille.

Warkauden ex-valmentajan epäillään lähestyneen seuran maalivahtia, joka kuitenkin kieltäytyi häviämästä ottelua.

Toisen kerran vilunkia yritettiin syytteen mukaan jo samana kesänä. Tuolloin kohteena oli jalkapalloliigassa pelannut Jaro.

Asialla oli jälleen ex-valmentaja, jonka epäillään yrittäneen lahjoa seuran toimihenkilöä. Tämäkin kieltäytyi.

Kolmannen kerran ottelun häviämistä ehdotettiin syytteen mukaan syyskuussa 2005 FC Hongalle. Porilainen vedonlyöjä ehdotti ottelun häviämistä joukkueen maalivahdille. Seura kamppaili tuolla kaudella ykkösdivisioonan voittoon.

Syyttäjä korostaa perjantaina antamassaan tiedotteessa, ettei seurojen pelaajia tai toimihenkilöitä epäillä rikoksista. Lahjusskandaalin käsittelee Vantaan käräjäoikeus mahdollisesti marraskuussa.

Lahjomisesta elinkeinotoiminnassa voi saada sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Rangaistus törkeästä petoksesta on vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta vankeutta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.