Mainos

Jalankulkijoiden kuolemat pimeällä lisääntyneet

Pimeällä tai hämärällä tapahtuneet jalankulkijoiden kuolemat ovat kasvaneet viime vuosina. Yli puolet jalankulkijoiden kuolemista sattuu pimeän tai hämärän aikana.

Jalankulkukuolemat pimeällä ja hämärällä ovat lisääntyneet viimeisen kolmen vuoden ajan, kun päivänvalossa kuolleiden määrä on vähentynyt. Viime vuonna päivänvalossa sai surmansa 25 jalankulkijaa, pimeällä tai hämärässä 37. Erityisesti lisääntyi valaistuilla teillä kuolleiden määrä.

Kaikista jalankulkijoiden pimeän ja hämärän ajan henkilövahingoista tapahtuu 85 prosenttia taajamissa.

Pimeä lisää eniten jalankulkijoiden onnettomuusriskiä. Pimeällä ilman heijastinta kulkevan jalankulkijan kuolemanriski on kymmenkertainen heijastinta käyttävään verrattuna. Yli puolet jalankulkijoiden kuolemantapauksista tapahtuu pimeän tai hämärän aikaan.

Heijastinta käytti viime vuonna pimeän aikaan valaistujen katujen ulkopuolella liikkuessaan 44 prosenttia jalankulkijoista, valaistussa ympäristössä heijastinta käytti vain 30 prosenttia jalankulkijoista. Kuitenkin liikennevahinkojen tutkijalautakuntien arvion mukaan heijastimen käyttö pelastaisi mahdollisesti noin puolet pimeällä ja hämärällä kuolleista jalankulkijoista.

Vuonna 2000 tieliikenteessä kuoli 62 jalankulkijaa, joista pimeällä tai hämärässä sai surmansa 29. Vain kaksi kuolonuhreista käytti heijastinta. Heijastin olisi tutkijalautakuntien arvion mukaan mahdollisesti pelastanut heistä 13.

Liikenneturva kannattaa valtakunnallisessa liikenneturvallisuussuunnitelmassa esitettyä lainmuutosta heijastimen käyttösäädöksen laajentamisesta koskemaan myös valaistuja teitä ja taajamia. Lakimuutos on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä.

Liikenneturva kampanjoi syksyllä teemalla Erotu. Käytä heijastinta. Hankkeen merkeissä organisoidaan eri yhteistyötahojen kanssa heijastintempauksia ja jaetaan 35 000 heijastinta pimeänä kulkeville.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.