Jaksaa, jaksaa - enää 14 viikkoa pääsiäislomaan

Joulunajan vapaat ovat nyt ohi. Pääsiäiseen on enää reilut 14 viikkoa. Miten sinne jaksaa?

Ensinnäkin lomalla tankattuja voimia ei kannata ryöstöviljellä, neuvoo asiantuntija, työterveyspsykologi Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta.

- Tämä tarkoittaa, että kotona ei saa tehdä töitä eikä ylitöitä tehdä koko ajan.

Lisäksi työpäivien jälkeen pitää huolehtia palautumisesta, mikä tarkoittaa riittävää unta ja ulkoilua sekä monipuolista ravintoa. Lisäksi aivoille pitää antaa vaihtelua ja virkistystä.

- Työ ei saa niellä kaikkea. Elämä ei saa olla pelkkiä velvollisuuksia, vaan vastapainoksi pitää olla jotakin kivaa, esimerkiksi kulttuuririentoja. Pirteä ja levännyt ihminen saa myös työssä enemmän aikaa. Lukuisissa tutkimuksissa on todettu, että päivän venyttäminen ei tuo tehoa ja tuloksia työpaikalle, Ahola sanoo.

Aholan mukaan työntekijän pitää nyt "uuden kauden alkaessa" suunnitella työkevättään. Millä mallilla työt ovat, mikä hidastaa töitä, tarvitaanko uudelleenorganisointia, kuka voi auttaa? Jokainen työntekijä voi vaikuttaa työhönsä.

Jahkailu kuluttaa ja syö energiaa  

- Osa energiasta menee huolehtimiseen ja jahkailu kuluttaa ihmistä. Tämän takia kannattaa vain laittaa hihat heilumaan ja ryhtyä tekemään. Tekemisestä saa mielihyvää. Mutta tällöinkin pitää sitten taas muistaa noudattaa työaikaa ja huolehtia palautumisestaan vapaa-ajalla.

Ahola neuvoo varaamaan kevään kalenteriin myös mukavia asioita, joita odottaa. Esimerkiksi muutaman viikon välein.

- Yksi pitkä ajanjakso tuntuu aina lyhyemmältä, kun sen palastelee. Mukava asia odottaa lähestyjää kuin majakka horisontissa.

SAK korostaa työn merkityksellisyyttä

SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring kääntää jaksamiskysymyksen toiseen suuntaan.

- Jos on töitä, töitä tekemällä pärjää. Suomessa on 300 000 ihmistä, jotka olisivat ihan tyytyväisiä, jos heillä olisi töitä. Vaikea sanoa, että työ olisi vahingoksi yleiselle hyvinvoinnille ja terveydelle. Työ tuo toimeentuloa, sosiaalisia suhteita ja yleensä terveyttäkin sekä jäsentää elämää, Haring toteaa.

Haringin mukaan monet kokevat pitkien vapaiden päättymisen myös mukavana asiana.

- Osalle on mukavaa tulla töihin, kun on saanut viettää pitkän juhlakauden vapaalla. Joillekin itse joulu on raskasta aikaa. Nyt jouluhössötys on ohi eikä tarvitse miettiä lahjoja tai miten viettää vapaa-aikansa. Joillekin vapauskin tuo paineita.

Työssäkin on varjopuolensa.

- Jos töissä on raskasta, pitää kysyä, oliko se raskasta jo ennen joulua. Ja jos oli, sitten pitää ryhtyä miettimään, mikä on vialla. Todelliseen työpahoinvointiin pitää aina puuttua, Haring sanoo.

Positiivisuus kantaa pitkälle

SAK:n työpsykologi Raili Perimäki antaa yleispätevän neuvon:

- Kannattaa ajatella positiivisesti. Jokainen päivä on pidempi kuin eilinen, joka päivä mennään kesää kohti. Kannattaa myös laittaa valoja päälle, tarvitsemme valoa. Positiivisuutta ja punaista huulipunaa huuliin, siitä se kevät lähtee, Perimäki naurahtaa.

Kevätpäiväntasaukseenkin on vielä reilu 10 viikkoa. Tai enää. Riippuen siitä näkökulmasta.

Lue myös:

    Uusimmat