Mainos

Jakobson: Suomen liityttävä Natoon

Ministeri Max Jakobsonin mielestä Suomen olisi liityttävä Natoon. Jakobson ei kuitenkaan usko, että se tapahtuu tämän vaalikauden aikana. Jakobson kertoo ajatuksiaan Natoon liittymisestä Kauppalehti Presson haastattelussa.

Ministeri Max jakobson katsoo, että Euroopan unionin sekava tilanne on aiheuttanut Suomelle turvallisuuspoliittisen ongelman. EU:n päätöksentekoa koskeva kriisi jättää Suomen vaille turvatakuita, minkä vuoksi Suomen pitää Jakobsonin mielestä liittyä puolustusliitto Natoon.

Jakobson sanoo Kauppalehti Presso -lehden haastattelussa, ettemme voi enää luottaa EU:hun puolustuspoliittisena toimijana sitäkään vähää kuin aiemmin. Unionin perustuslakiin kirjatulla turvatakuulausekkeella ei Jabobsonin mukaan ole mitään merkitystä, kun perustuslakiakaan ei saada voimaan. Asiasta ei hänen mukaansa ole Suomessa edes keskusteltu.

Jakobson korostaa, että Suomen on varauduttava siihen, että kestää kauan ennen kuin asiat EU:ssa saadaan toimimaan tehokkaasti. Kriisin vakavuudesta ovat osoituksena Ranskan ja Hollannin kansanäänestykset, joissa torjuttiin EU:n perustuslaillinen sopimus.

Alkukesästä Saksassa ja Italiassa puolestaan kiisteltiin yhteisvaluutta euron ja koko talous- ja rahaliitto Emun tarkoituksenmukaisuudesta. Suuret jäsenmaat väänsivät myös tuloksetta kättä EU:n budjetin rahoituskehyksestä. Jakobson arvioi, että edes Britannian sekä Saksan ja Ranskan kiistoihin Turkin EU-jäsenyydestä ei saada mitään kompromissia aikaan.

Jakobsonin mukaan EU:n itäeurooppalaiset jäsenvaltiot totesivat jo unioniin liittyessään, että ne eivät voi laskea turvallisuuttaan EU:n varaan. Vaikka loogisinta Jakobsonin mielestä olisi liittyminen Natoon, hän sanoo uskovansa, että yleisen mielipiteen vuoksi hallitus ei ainakaan ennen seuraavia eduskuntavaaleja muuta kantaansa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.