Mainos

Jakartan iskusta epäillään ääri-islamilaista ryhmää

Australian suurlähetystön edustalla räjähtänyt autopommi tappoi kahdeksan ihmistä. Haavoittutuneita on . Iskun pääepäilty on ääri-islamilainen Jemaah Islamiah -ryhmä

Australian suurlähetystön edustalla Indonesian pääkaupungissa Jakartassa räjähtänyt autopommi surmasi ainakin kahdeksan ihmistä ja haavoitti yli 170:tä ihmistä. Indonesian ja Australian viranomaiset arvelevat ääri-islamilaisen Jemaah Islamiah -ryhmän olevan teon takana.

Indonesiassa on viime vuosina tehty useita pommi-iskuja. Niistä tuhoisin tehtiin Balissa lokakuussa 2002. Yökerhoihin kohdistuneissa iskuissa kuoli yli 200 ihmistä.

Australian ulkoministeri Alexander Downer sanoi heti iskun jälkeen, että kyseessä on "Australiaa vastaan suunnattu terrori-isku". Australian pääministeri John Howard vakuutti, ettei terroriteoilla voida pelotella australialaisia.

Indonesian presidentti Megawati Sukarnoputri vieraili räjähdyspaikalla iltapäivällä. Hän palasi kotiin Brunein kruununperijän häistä kuultuaan iskusta. Australiasta ulkoministerin lisäksi Jakartaan matkustaa poliisin pommiasiantuntijoita sekä tiedustelupalvelun ja poliisin johtoa.

Räjähdys rikkoi lähitalojen ikkunoita

Australian suurlähetystön pääportin edustalla on kadussa autopommin jäljiltä kolmemetrinen kuoppa. Räjähdyksen aiheuttama paineaalto tuhosi autoja ja rikkoi läheisten rakennusten ikkunoita.

- Aivan kuin maanjäristys, aivan kuin ukkonen, kuvaili räjähdyksessä lievästi haavoittunut Budi Harianto, 30. Pommin räjähtäessä hän oli Australian suurlähetystössä jonottamassa viisumia.

Australian suurlähetystön turvamiehenä työskentelevä indonesialainen Iswanto, joka haavoittui päähän, kertoi uutistoimisto Antaralle, että ennen räjähdystä pakettiauto ajoi kohti lähetystöä.

Suurlähetystöä lähellä olevassa rakennuksessa työskentelevä Baydy, 25, oli ikkunan lähellä ja haavoittui lasinsirpaleista.

Kaikissa Jakartan sairaaloissa hoidetaan pommihyökkäyksen uhreja. Huolestuneet ihmiset etsivät läheisiään. Haavoittuneista lähes puolet kotiutettiin saman päivän aikana.

Isku voi vaikuttaa vaaleihin

Australian National-yliopiston professori Harold Crouch pohti australialaisen ABC-radion haastattelussa, yritettiinkö pommihyökkäyksellä vaikuttaa Indonesian presidentinvaalien vai Australian parlamenttivaalien tulokseen.

Indonesian presidentinvaalien toinen kierros käydään 20. syyskuuta ja Australian parlamenttivaalit pidetään 9. lokakuuta.

Oppositiojohtajan Mark Lathamin on määrä lentää Indonesiaan. Howard ja Latham ovat pitkään olleet törmäyskurssilla Australian Irak-politiikassa. Lathamin mukaan Australian osallistuminen Yhdysvaltain Irak-liittoumaan altistaa maan yhtä uusille terroriteoille.

Terrorismiin erikoistunut Clive Williams arveli, että Jemaah Islamiah on saattanut valita Australian suurlähetystön hyökkäyksen kohteeksi, koska Australia on painostanut Indonesiaa pitämään ryhmän hengellisen johtajan Abu Bakar Baasyirin vankilassa.

(STT-MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.