Mainos

Jäidenlähtö sivusi ennätyksiä etelän järvillä

Maan eteläosassa järvijäät ovat lähteneet tänä vuonna aikaisin, paikoin sivuten aiempia jäänlähtöennätyksiä. Maan keskiosassakin jäät ovat jo erittäin heikkoja.

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) mukaan jäät lähtivät maan eteläosassa pääosin ennen huhtikuun puoliväliä, aivan eteläisimmän Suomen järvistä jo ennen huhtikuun kymmenettä päivää. Monin paikoin ajankohta oli tismalleen tai lähes sama kuin viime kevään ennätysaikainen jäidenlähtö. Esimerkiksi Näsijärvellä sivuttiin viime vuoden jäänlähtöennätystä, joka oli 13. huhtikuuta.

Suomen ympäristökeskus varoittaa maan keskiosassa erittäin ohuista järvijäistä. Jäällä ei kannata enää liikkua näillä alueilla. Järvijäät ovat alkaneet ohentua jo Oulun korkeudella saakka. SYKE muistuttaa, että keväällä monikymmensenttinen jää voi pettää puikkoonnuttuaan auringonsäteilyn vaikutuksesta. Vaikka aamun pakkasilla jää voi tuntua kestävältä, iltapäivällä se saattaa hajota auringon sulattaessa kiteiden rajapintoja.

Jyväskylän eteläpuolella jäät olivat 10. huhtikuuta pääosin liian heikkoja mitattaviksi. Maan keski- ja itäosassa jäätä oli 25–40 senttimetriä, Pohjois-Suomessa 40–70 senttimetriä ja Kilpisjärvellä jopa yli 90 senttimetriä. Lapissa jäänpaksuudet ovat lähellä ajankohdalle tyypillisiä lukemia, mutta muualla maassa huomattavasti tavanomaista pienempiä.

Paikkakuntakohtaiset sääennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.