Mainos

Jäävätkö terroristit jatkossa nalkkiin jo somessa? Suomalaiskeksintö tunnistaa vaaran nettikirjoittelusta

Suomalaistutkijan kehittämä tekoäly pystyy seulomaan automaattisesti sanavalintojen perusteella ne nettikirjoittelijat, joilla on mahdollisesti väkivaltaan johtavia tunteita.

Tekoäly voi analysoida sanavalintojen perusteella kirjoituksesta, millaisia tunteita kirjoittajalla on ja voivatko ne johtaa esimerkiksi väkivaltaan tai terroritekoihin, todetaan Myriam Munezeron väitöskirjatutkimuksessa.

Koska kirjoitustyyli ja käytetty sanasto kertovat kirjoittajan ajatuksista, tunnetiloista, mieltymyksistä ja käytöksestä, niiden perusteella voi tutkimuksen mukaan ennustaa myös mahdollista tulevaisuuden käytöstä.

Etsimällä kielestä viitteitä tunnetiloista, jotka liittyvät väkivaltaiseen käyttäytymiseen, voidaan luoda tekoäly, jonka avulla ennustetaan epäsosiaalista käyttäytymistä.

Munezero kehitti väitöskirjatutkimuksessaan koneoppimismallin, jonka avulla voidaan tunnistaa automaattisesti sellaisia tekstejä esimerkiksi keskustelufoorumeilta tai sosiaalisesta mediasta, jotka voivat johtaa kirjoittajan väkivaltaiseen käytökseen.

Tutkimuksen pohjalta voitaisiin luoda ennakkovaroitusjärjestelmä, joka mahdollistaisi uhkaaviin tapauksiin puuttumisen ennen väkivallantekoa.

Munezeron väitöstutkimus on totetutettu Itä-Suomen yliopistossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.