Jaavan maanjäristyksen uhreja jo yli 5000

Indonesian hallitus on julistanut maahan poikkeustilan lauantain maanjäristyksen vuoksi.

Kuolonuhrien määrä Jaavan maanjäristysalueella Indonesiassa nousee edelleen. Paikallisten viranomaisten mukaan lauantaina tapahtuneen maanjäristyksen jäljiltä on löydetty jo yli 5000 kuolonuhria.

Indonesian hallitus on julistanut maan kolmeksi kuukaudeksi poikkeustilaan maanjäristyksen vuoksi. Poikkeustilajulistuksen turvin pyritään antamaan ruokaa ja suojaa kymmenilletuhansille ihmisille, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa järistyksen takia.

Maanjäristyksessä loukkaantui yli 10 000 ihmistä.

Indonesian hallitus on julistanut kolmen kuukauden poikkeustilan ja antanut 107 miljoonaa dollaria järistyksen aiheuttamien vaurioiden korjaamiseen. Järistyksessä sortui noin 35000 taloa.

Pahiten järistyksessä kärsi Yogyakarta, muinainen kuninkaitten asuinpaikka, ja sen eteläpuolella sijaitsevan Bantulin alue. Yogyakarta on Indonesian tärkeimpiä matkailukeskuksia. Siellä on muun muassa maailman suurin Buddha-monumentti. Monumentti säilyi järistyksessä.

Maanjäristyksessä vaurioitunut Yogyakartan lentokenttä on avattu kokonaan liikenteelle. Eilen kentälle laskeutui jo viisi avustustarvikkeita kuljettavaa konetta.

Punaiselta Ristiltä hätäapuvetoomus

Indonesian ulkoministeriö on vedonnut kansainvälisen hätäavun saamiseksi järistysalueelle. Myös kansainvälinen Punainen Risti on esittänyt lähes kymmenen miljoonan dollarin hätäapuvetoomuksen maanjäristyksestä pelastuneiden auttamiseksi.

Kansainväliset avustusjärjestöt ovat luvanneet Indonesialle lääkkeitä, lääkäreitä ja ruokaa. Pian tarvitaan myös vettä ja ruokaa. Vesihuolto on lähes lakannut toimimasta Bantulin alueella.

- Meiltä puuttuu edelleen telttoja, ja monet ihmiset joutuvat asumaan kaduilla ja avotaivaan alla, selittää pelastushenkilöstöön kuuluva Suseno Yogyakartassa.

Indonesiassa on sattunut jo kolme suurta järistystä puolentoista vuoden kuluessa. Pahin oli vuoden 2004 joulukuun 26. päivän järistys, joka nostatti tsunamin Intian valtameren rannikkomaissa. Indonesiaan kuuluvassa Acehissa kuoli tuolloin 170 000 ihmistä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat