Mainos

Jäätteenmäki varoittaa liian tiukasta ryhmäkurista

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki varoittaa äärimmilleen viedyn ryhmäkurin kunnanvaltuustoissa olevan myrkkyä demokratialle.

Se on vienyt kansalaisten luottamuksen yksittäisiin valtuutettuihin ja valtuutetulta uskon omaan merkitykseensä. Jäätteenmäki avasi keskustan kunnallisvaalikampanjan Helsingissä tänään.

Jäätteenmäki listasi neljä ohjetta valtuustoehdokkaille. Valtuutettujen olisi sitouduttava palvelemaan äänestäjiään ja ottamaan selvää heidän tahdostaan myös vaalien välillä. Virkamiehiltä pitää vaatia kansantajuista valmistelutyötä, jossa markkinavoimia ei julisteta kaiken ylittäväksi luonnonlaiksi. Valtuutettujen on sitouduttava avoimeen kansalaiskeskusteluun ja valtuustossa heidän pitäisi kyetä ajattelemaan itsenäisesti saamaansa luottamukseen nojautuen.

Puheenjohtaja Jäätteenmäki pitää äänestysvilkkauden laskua kunnallisvaaleissa vakavana epäluottamuslauseena kuntapäättäjille. Kunnallisvaalien äänestysvilkkaus on laskenut jatkuvat vuodesta 1976. Jätteenmäen mielestä kunnallisessa päätöksenteossa käsitellään yhä tärkeitä asioita, joten äänestysvilkkauden laskuun on itse asioista turha hakea syypäätä.

Vallalla on tapana kasaantua kunnassa kunnanjohtajalle ja muutamalle poliitikolle sekä elinkeinoelämän nokkamiehille. Heidän valtansa ei ole äänestäjiltä peräisin, muistuttaa Jäätteenmäki. Lisäksi kunnan hallinnon liikkeenjohdolliset tavoitteet ja menetelmät vieraannuttavat kansaa, joka uskoo enemmän kansalaisliikkeisiin kuin kuntapäättäjiin.

Jäätteenmäki sanoo, että näiden tosiasioiden tunnustaminen voisi olla viisauden alku, jolla kansalaisten usko kansanvaltaan palautuisi tulevissa kunnallisvaaleissa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.