Jäätteenmäki valittiin puhemieheksi

Uusi eduskunta kokoontui tänään ensimmäiseen täysistuntoonsa. Istunnossa eduskunnan puhemieheheksi valittiin keskustan Anneli Jäätteenmäki. Hän sai äänestyksessä 185 ääntä.

Varapuhemiehiksi äänestetiiin Liisa Jaakonsaari (sd) ja Ilkka Kanerva (kok). Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittu Jaakonsaari sai 192 ääntä ja toiseksi varapuhemieheksi valittu Kanerva sai 195 ääntä.

Jäätteenmäki-Jaakonsaari-Kanerva -kolmikko toimii puhemiehistössä ainakin hallitusneuvottelujen ajan.

"Ei ristiriitaa"

Jäätteenmäen valinta oli täysin odotettu, sillä tavan mukaan uuden eduskunnan aloittaessa puhemieheksi valitaan suurimman eduskuntaryhmän ehdottama henkilö.

Jäätteenmäki ryhtyy vetämään myös tunnusteluja uuden hallituksen muodostamiseksi. Eduskuntaryhmien edustajat sopivat hallitustunnustelijasta ensi torstaina. Kokoomuksen ja SDP:n eduskuntaryhmissä oli alun perin toivottu, että keskusta ei nimeäisi puhemiesehdokkaakseen samaa henkilöä, joka ryhtyy selvittämään uuden hallituksen kokoamista.

Anneli Jäätteenmäki ei näe mitään ristiriitaa siinä, että hänestä on tulossa myös hallitustunnustelujen vetäjä. Jäätteenmäki tulkitsi puhemiesvaalin selvää tulosta niin, että myös eduskunta on samaa mieltä. Hän sanoi puhemiesvaalin jälkeen, että uudessa perustuslaissa ei ole selkeää sanomaa siitä, miten tulisi menetellä, vaan asia on eduskunnan päätettävissä.

-Voi olla, että jossakin toisessa tilanteessa se on sitten toinen henkilö. Nyt on toimittu tämän vaalituloksen perusteella, Jäätteenmäki sanoi.

Ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan puhemiehenä Jäätteenmäki muistutti uuden perustuslain tarkoituksesta korostaa eduskunnan asemaa. Uuden eduskunnan ensimmäinen ja keskeinen tehtävä Jäätteenmäen mukaan on saada uusi, toimintakykyinen hallitus mahdollisimman pikaisesti.

- Perustuslaissa luodun järjestelmän tarkoitus on, että eduskunta huolehtii kaikilta osin myös hallituksen muodostamismenettelyn ohjauksesta.

Jäätteenmäki kertoi kutsuvansa puhemiehen avustajaksi toimittaja Timo Laanisen. Tämä avusti häntä myös eduskuntavaalikampanjan aikana ja toimi aikoinaan myös pääministeri Esko Ahon avustajana.

Muutamia protestiääniä

Vaalissa tyytymättömyys keskustan ratkaisuun näkyi muutamissa protestiäänissä. Tyhjän äänestyslipun jätti seitsemän kansanedustajaa. Kaksi ääntä saivat Liisa Jaakonsaari (sd.) ja Kalevi Lamminen (kok.) ja yhden äänen Ilkka Kanerva (kok.), Kyösti Karjula (kesk.) ja Seppo Kääriäinen (kesk.). Puhemiehen valita saattaa tulla uuteen tarkasteluun siinä vaiheessa, kun uusi hallitus on muodostettu.

SDP teki valintoja

SDP:n eduskuntaryhmä asetti tänään puheenjohtajansa Antti Kalliomäen ehdokkaaksi eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi. Ryhmä tarjoaa lisäksi Tuula Haataista sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaksi.

SDP saa puheenjohtajan myös talousvaliokuntaan sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaan. Näille paikoille ovat ehdolla Leena Luhtanen ja Jouko Skinnari. Molemmat toimivat näissä tehtävissä myös edellisessä eduskunnassa.

Useimmat eduskuntaryhmät päättävät valinnoistaan vasta torstaina. Puheenjohtajat saattavat vielä vaihtua, kun hallitusratkaisu on selvillä.

(Seitsemän uutiset 25.03.2003)

Lue myös:

    Uusimmat