Mainos

Jäätteenmäki vaitonainen tulevaisuudestaan

Keskustan puheenjohtajan Anneli Jäätteenmäen jatkoaikeista ei saatu tänään suurempaa selvyyttä, mutta puoleen ylimääräisen puoluekokouksen järjestäminen varmistui.

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki on edelleen vaitelias tulevaisuudensuunnitelmistaan. Jäätteenmäki ei halunnut kommentoida suorasanaisesti mahdollista ehdokkuuttaan ensi kesän EU-vaaleissa, kun hän osallistui tänään Turkuun keskustan ministereiden, puolueen johdon ja eduskuntaryhmän työvaliokunnan kokoukseen.

Jäätteenmäki tyytyi korostamaan, että hän arvostaa kansanedustajuutta ja aikoo jatkaa Helsingistä valittuna edustajana. Lisätietoja on Jäätteenmäen mukaan odotettavissa vasta syyskuun alussa pidettävässä keskustan puoluehallituksen kokouksessa.

Keskustan sisällä on käyty epävirallista keskustelua Jäätteenmäen EU-ehdokkuudesta. Monen keskustalaisen mielestä hänen panostaan tarvittaisiin turvaamaan neljän keskustan hallussa nykyisin olevan paikan turvaamiseksi.

Jäätteenmäki ei myöskään kertonut, onko hän valmis jatkamaan keskustan johtopaikoilla ensi syksyn ylimääräisen puoluekokouksen jälkeen. Puolueen puheenjohtajuus siirtyy joka tapauksessa pääministeri Matti Vanhaselle. Joitakin tukijoita on löytynyt sillekin ajatukselle, että Jäätteenmäki jatkaisi vajaan vuoden päästä pidettävään varsinaiseen puoluekokoukseen saakka.

Puolueen työvaliokunta löi Jäätteenmäen johdolla pisteen tälle jossittelulle tänään omassa kokouksessaan Turussa. Se päätti yksimielisesti esittää 2. syyskuuta kokoontuvalle puoluehallitukselle, että ylimääräinen puoluekokous järjestettäisiin 5. lokakuuta.

- Eiköhän tuo ollut selvää tekstiä?, Jäätteenmäki huomautti.

Hän ei tässäkään yhteydessä sanonut mitään omista aikeistaan. Selvää kuitenkin on, ettei puoluekokousta tarvittaisi, jos nykyinen puheenjohtaja jatkaisi.

Varapuheenjohtajista käydään kampanjaa

Vanhanen ei pitänyt keskustan puheenjohtajatilannetta mitenkään ongelmallisena. Työnjako hallituksen ja puolueen johtamisessa on hänen mukaansa selkeä. Puolueen puheenjohtajalle on lisäksi määritelty sijainen eli Vanhanen itse.

Kokouspaikkana oli joulurauhan julistamisesta tutuksi tullut Brinkkalan talo. Siitä huolimatta keskustaväki oli vakuuttunut, etteivät asiat ole puolueessa menossa päin prinkkalaa.

Jäätteenmäen vaiteliaisuus liittyy poliisitutkintaan, jossa pyritään selvittämään, syyllistyikö silloinen oppositiojohtaja yllytykseen saadakseen haltuunsa salaisiksi leimattuja Irak-asiakirjoja. Tutkinnan pitäisi valmistua elokuun aikana.

Ylimääräisessä puoluekokouksessa aiotaan valita uusi varapuheenjohtaja puheenjohtajaksi nousevan Vanhasen paikalle. Myös varapuheenjohtaja Hannu Takkulan luottamus mitataan.

Puoluesihteeri Eero Lankia arvioi, että Takkulalta olisi tulossa jonkinlainen tätä koskeva kirjallinen ilmoitus. Se on edellytys asian käsittelylle.

Vanhanen kiinnosti Turun toriyleisöä


Keskustan johto kokoontui Turkuun ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa päätähtenä ei ollut puolueen puheenjohtaja. Aamupäivän toritilaisuudessa oli sankan yleisöjoukon mielenkiinnon kohteena varapuheenjohtaja, pääministeri Vanhanen. Vanhanen joutui muun muassa tutustumaan eläkepäätöspapereihin, vastaamaan kysymyksiin kansanedustajien palkkioiden korottamisesta ja suomenhevosten tulevaisuudesta sekä selvittämään alkoholiveron alentamista. Hän sai myös onnittelut kansainvälisen vasenkätisten päivän johdosta.

Pääministeri kertoi toriyleisölle, että hallitus aikoo nostaa osaamiseen liittyviä määrärahoja. Siitä saavat myös yliopistot osansa. Erityisenä ongelmana Vanhanen piti sitä, että nuoret joutuvat koulun jälkeen jonottamaan jatko-opintopaikkaa aivan liian kauan. Joillakin aloilla opiskelemaan pääsyä pitää odotella kolmenkin vuoden ajan. Ne vuodet ovat pois kansantaloudesta.

Vanhanen lupasi, että hänen kesäkuun lopulla aloittaneen hallituksensa työskentelytapa tulee olemaan "rauhallinen, vakaa, harkitseva ja määrätietoinen".

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 13.08.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.