Mainos

Jäätteenmäki tapasi Mihail Kasjanovin

Pääministeri Jäätteenmäki tapasi Venäjän pääministerin Mihail Kasjanovin Moskovassa.

Moskovassa vieraillut pääministeri Anneli Jäätteenmäki huomautti Suomen ja Venäjän pääministerien yhteisessä lehdistötilaisuudessa, että maiden välisestä vilkkaasta kaupasta huolimatta "investointipuolella on vielä paljon tehtävää".

Venäjän ja Suomen kesken jo käytännössä valmiiksi neuvoteltu sopimus jäi vuosi sitten vastoin odotuksia ratifioimatta, kun Venäjä otti sopimuksen pelimerkikseen omissa WTO-neuvotteluissaan.

Jäätteenmäki huomautti, että Suomi on ähettänyt Venäjälle investointisuoja-asiaa koskevan kirjeen, johon ei ole vielä ole saatu vastausta.

- Ja toivomme, että saisimme siihen mahdollisimman pian vastauksen ja esitin toivomuksen, että investointisuojasopimus saataisiin aikaan mahdollisimman pian, Jäätteenmäki kertoi suomalaistoimittajille pääministeritapaamisen jälkeen.

Jäätteenmäki uskoi, että venäläiset ottavat asian esille ja vievät sitä eteenpäin.

- Aikataulusta en sitten tiedä, hän totesi.

Venäläisreaktori tarjolla

Pääministeri Mihail Kasjanov lobbasi sen puolesta, että Venäjä saisi urakan Suomen viidennestä ydinvoimalasta. Venäjän hallitus aikoo Kasjanovin mukaan tukea hanketta havittelevia venäläisiä yrityksiä. Jäätteenmäki oli kuitenkin todennut venäläiskollegalleen ydinvoimalatilauksen olevan Teollisuuden Voiman, ei Suomen valtion tai hallituksen asia.

Taloussuhteiden osalta pääministeritapaamisessa sovittiin myös Suomen ja Venäjän välisen metsähuippukokouksen järjestämisestä. Vastaava kokous on järjestetty kerran aiemminkin.

Jäätteenmäki painotti vierailullaan jälleen Suomen ja Venäjän ympäristöyhteistyön tärkeyttä ja piti esillä erityisesti Suomenlahden öljykuljetuksia ja meriturvallisuuskysymystä laajemminkin. Aivan yhteistä säveltä ei silti edelleenkään löytynyt. Kasjanov piti asiaa sinänsä tärkeänä, mutta katsoi sen kuuluvan ensisijaisesti kansainväliselle meriturvallisuusjärjestölle.

Jäätteenmäki vakuutti, että Suomi aikoo puhua Itämeren meriturvallisuuden puolesta jatkossakin niin voimakkaasti kuin vain on mahdollista kaikilla mahdollisilla foorumeilla. Myös viisumiasiat olivat pääministerien keskusteluissa esillä, joskin Jäätteenmäen mukaan melko lyhyesti.

Ulkomaalaisten työviisumin saanti on muuttunut tuskalliseksi viime marraskuussa voimaan tulleen uuden ulkomaalaislain myötä. Viisumikutsujen käsittelyn siirryttyä Venäjän ulkoministeriöltä maan sisäministeriölle, käsittelyajat ovat venyneet tolkuttomiksi.

Kasjanov maalaili lavealla pensselillä visioita viisumivapaasta Euroopasta, mutta huomautti viisumisäännösten perustuvan vastavuoroisuuteen. Kasjanovin mukaan "yleensä joku muu kuin Venäjä on ehdottanut viisumimuodollisuuksien kiristämistä".

Ei kotimaan asiaa

Suomen uuden naispääministerin esittäytymiskäynti herätti varsin paljon mielenkiintoa venäläisissä tiedotusvälineissä, joille hän joutui antamaan useita haastatteluja. Jäätteenmäen ajatuksista ja tyylistä oli kiinnostunut muun muassa Elle Business -lehti.

Talousasioiden lisäksi useat venäläistoimittajat halusivat Jäätteenmäen mukaan kuulla, millaista on maassa, jossa sekä presidenttinä että pääministerinä on nainen.

Kotimaan asioista Jäätteenmäki ei halunnut vierailullaan puhua, mutta paheksui kuitenkin voimakkaasti tapaa, jolla häneltä oli alun perin kysytty, onko hän allekirjoittanut julkisuuteen vuotaneen keskustan työvaliokunnan pöytäkirjan.

Jäätteenmäen mukaan hänelle näytettiin yhtä tai kahta lausetta. Se ei hänen mielestään ole vielä pöytäkirja.

-Se oli törkeä temppu, hän tokaisi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 09.06.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.