Jäätteenmäki pitää kaikki hallitusvaihtoehdot avoimina

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki haluaa pitää kaikki hallitusvaihtoehdot avoimina ja kaikki puolueet neuvotteluissa mukana. Hänet valitaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä ensi viikon alussa yhteistyön mahdollisuuksia kartoittavaksi tunnustelijaksi, kun eduskuntaryhmät aloittavat uuden perustuslain mukaiset neuvottelut hallituksesta ja sen ohjelmasta.

Jäätteenmäki ei halunnut tänään korostaa omia mahdollisuuksiaan nousta ensimmäiseksi naispääministeriksi. Keskusta lähtee kuitenkin hänen mukaansa siitä, ettei se suurimpana puolueena ryhdy heti vaalien jälkeisenä päivänä luopumaan ennen vaaleja esitetystä tavoitteesta. -On syytä muistuttaa, mitä kukin meistä sanoi ennen vaaleja, keskustan puheenjohtaja huomautti. Erityisesti SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen piti vaalikampanjan aikana yllä kuvaa pääministerivaaleista. Julkisuudessa on jo ehditty pohtia, voisiko Lipponen sittenkin jatkaa punamultahallituksen johdossa. Jäätteenmäen mukaan politiikassa on tietysti kaikki mahdollista. -Emme pysty tänään sanomaan, millainen hallitus Suomen tulee. Kansanvalta on puhunut ja vaalituloksen tiedämme. Nyt on aika puolueiden tehdä yhteistyötä ja löytää yhteisymmärrys hallituskysymyksestä, Jäätteenmäki sanoi sovittelevasti. Hän ei lähtenyt ennustamaan, miten kauan neuvottelut kestävät. Kaikki avoimet kysymykset on joka tapauksessa käytävä läpi. Uudella tavalla käytävät eduskuntavetoiset neuvottelut luovat pohjaa seuraavienkin vuosien hallitustunnusteluille. Sen vuoksi pitää menetellä hyvin tarkasti uuden perustuslain mukaisesti.

Jäätteenmäki tarjosi tänään kiitoskahvit keskustan puoluetoimiston työntekijöille. Hän kiitteli puolueväen ponnisteluja vaalityössä. Keskustan saavuttama lähes 690 000 äänen potti on puolueen historian paras tulos. Puoluejohdon mieleen oli myös eteneminen pääkaupunkiseudulla. Helsingistä tuli kaksi paikkaa ja Espoosta kolme. Täpärästi Uudeltamaalta kansanedustajaksi noussut puoluesihteeri Eero Lankia arveli, että miesten oli helppo kulkea huikeita äänimääriä keränneiden naisten perässä. Tanja Karpela sai vaalipiirissä yli 19 000 ääntä. Jäätteenmäki veti runsaalla 15 600 äänellä perässään eduskuntaan Pertti Salovaaran.

Hallitusneuvottelijoita nimetään tällä viikolla

Useimmat puolueet aloittivat valmistautumisen hallitusneuvotteluihin jo tänään. Vaalitulosta käytiin läpi ainakin puoluetoimistoissa. Päätöksiä hallitusneuvottelijoista ja muustakin varautumisesta hallituksen muodostamista koskeviin keskusteluihin tehdään puolueiden päättävissä elimissä alkaneen viikon aikana. Keskustan puoluehallitus on koolla huomenna ja SDP:n vastaava elin torstaina. Suurimpien puolueiden eduskuntaryhmät järjestäytyvät samoin torstaina. Keskustan hallitusneuvottelijoihin kuuluvat puolueen ja ryhmän puheenjohtajisto ja puoluesihteeri. SDP:n neuvottelijoista puoluehallitus valitsee puolet ja eduskuntaryhmä samoin puolet. Lipponen on itseoikeutettu tässä ryhmässä.

Hallitusneuvottelijoiden valinta on kaikille puolueille tärkeä asia, sillä siitä joukosta noustaan useimmiten myös ministeriksi. Lähes aina tähän eliittiin kuuluvat puolueen ja eduskuntaryhmän johto, usein myös puoluesihteeri. SDP:n osallistumisesta hallitukseen päättää puoluevaltuusto. Se saadaan koolle kolmen päivän varoitusajalla. Myös keskusta on varautunut kutsumaan koolle ylimääräisen puoluevaltuuskunnan kokouksen. Sääntömääräinen palaveri on huhtikuun lopulla.

Kokoomuksenkin puoluetoimistossa tutkittiin vaalitulosta sihteeriporukalla tänään. Kokoomuksen puoluehallitus on koolla huomenna määrittelemässä puolueen linjauksia. Jos hallitukseen osallistuminen tulee selkeästä vaalitappiosta huolimatta ajankohtaiseksi, asia menee sekä puoluehallituksen että eduskuntaryhmän punnittavaksi.

Vasemmistoliiton puoluejohto arvioi hieman laajennetussa kokoonpanossa tilannetta keskiviikkona. Kokousta pohjustetaan jo huomenna puoluetoimistossa. Puolueen hallitusneuvottelijoina toimivat puheenjohtaja ja puoluesihteeri. Lopuista päättävät eduskuntaryhmä ja puoluehallitus. Vasemmistoliitossa hallitusta koskevat päätökset tekee puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous. Valtuusto saadaan koolle viikon varoitusajalla. Seuraava sääntömääräinen kokous on merkitty huhtikuun puolenvälin paikkeille.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 17.03.2003).

Lue myös:

    Uusimmat