Jäätteenmäki pahoittelee sanojaan

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki pahoittelee Irak-keskustelussa käyttämiään sananvalintoja. Hän arvioi tänään eduskunnan kyselytunnilla, että ne ovat olleet monta kertaa onnettomia.

Pääministeri sanoi pyrkivänsä tarkempaan ja yksiselitteisempään ilmaisuun jatkossa. Hän piti Irak-sotkua sekä omalta että koko hallituksen osalta valitettavana. Hän oli kuitenkin varma siitä, ettei asia ole vaikuttanut hallituksen toimintakykyyn ja katsoi voivansa jatkaa työssään.

Jäätteenmäki muistutti antaneensa poliisille todistajalausunnon ns. Irak-vuodosta ja kertoneensa kaiken mitä asiasta tietää.

Oppositiolta moitteita

Erityisesti oppositio moitiskeli Jäätteenmäkeä siitä, että tämä on korjaillut julkisuudessa lausuntojaan. Kokoomuksen Maija Perho uskoi, että se on vaikuttanut siihen, millä tavoin kansalaiset arvioivat poliitikkoja ja heidän rehellisyyttään.

Jäätteenmäki kiisti Ulla Anttilan (vihr.) epäilyt siitä, että Irak-keskustelu ja pääministerin esiintyminen olisi jotenkin vaikuttanut Suomen ulkopolitiikan uskottavuuteen. Uskottavuus on hyvä, eikä sitä ole asetettu kyseenalaiseksi. Mitään tätä koskevaa epäselvyyttä ei ole näkynyt sen enempää kotimaassa kuin ulkomaillakaan.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoi pitävänsä tärkeänä asioiden kulun selvittämistä siten, ettei mitään vääriä epäilyjä jää. Tämä on viranomaisten tehtävä. Poliitikkojen tehtävä on ainoastaan antaa kaikki siihen tarvittava tuki ja apu. Ulkoministeriöön ei ole tullut Tuomiojan mukaan yhtään asiaa koskevaa kyselyä tai viittausta.

SDP:n Liisa Jaakonsaari suositteli, että pääministeri tunnustaisi "vaalimopon karanneen" ja vaalien alla pidettyjen Irak-puheiden olleen pelkkää opportunismia. Jäätteenmäki vastasi huomauttamalla, että vaalit on käyty. Nyt käydään ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua, jossa siinäkin mahdollisimman suuri avoimuus on tärkeää.

Kauppapolitiikka ei ole kärsinyt

Kyselytunnilla nostettiin esille myös Irakin jälleenrakennus, jota hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta käsittelee perjantaina yhdessä presidentin kanssa. Tuomiojan mukaan on selvitetty osallistumista muun muassa erilaiseen siviilikriisinhallintaan ja poliisioperaatioihin.

Kauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki (kesk.) uskoi, että myös suomalaisilla yrityksillä on mahdollisuus päästä osallisiksi jälleenrakennusurakoista, joita aluksi tehdään yhdysvaltalaisten yritysten johdolla. Pitemmällä tähtäimellä YK:lla on todennäköisesti nykyistä suurempi rooli.

Parissa puheenvuorossa epäiltiin, että suomalaiset yritykset saattaisivat kärsiä käydyn Irak-keskustelun vuoksi kilpailussa. Kimmo Sasi (kok.) viittasi tätä koskevaan Metalliliiton lausuntoon. Hallituksen aitiosta tällainen uumoilu torjuttiin. Tuomioja painotti, ettei Suomessa eikä toivottavasti muuallakaan ratkaista kysymyksiä sodasta ja rauhasta tai ihmisoikeuksista kauppapoliittisin perustein. Hänen mukaansa Suomen linja ei ole tuottanut mitään vahinkoa tässä suhteessa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 12.06.2003).

Lue myös:

    Uusimmat