Mainos

Jäätteenmäki: Olen syytön

Kansanedustaja Anneli Jäätteenmäki kiistää edelleen kaikki syytteensä Irak-vuotojupakassa.

Kansanedustaja Anneli Jäätteenmäkeä syytetään yllytyksestä tai avunannosta salaiseksi luokiteltujen asiakirjojen luovuttamisessa. Presidentin entisen neuvonantajan Martti Mannisen mukaan Jäätteenmäki olisi ollut aktiivinen osapuoli asiassa.

Jäätteenmäki kiisti oikeudessa, että mitään aktiivista yhteydenpitoa olisi ollut. Jäätteenmäen mukaan tämä näkyy myös hänen poliisille luovuttamissaan teletunnistetiedoissa. Jäätteenmäki myös sanoi puhuneensa viime vuonna eduskunnassa totta, kun hän vakuutti, ettei ollut aineistoa pyytänyt ja että se tuli hänelle yllätyksenä. Hän ihmetteli myös väitteitä, että vuodosta olisi aiheutunut vahinkoa. Jäätteenmäki totesi, että eniten vahinkoa on tullut Manniselle, joka irtisanottiin, ja hänelle itselleen, joka luopui pääministerin ja keskustan puheenjohtajan paikasta.

Wuori: Peruskysymys poliittinen

Mannisen asianajaja Matti Wuori totesi oikeudessa, että oikeudenkäynnin peruskysymys on poliittinen, sillä nyt ratkaistaan 2000-luvun politiikan pelisäännöt.

-Sekä viime eduskuntavaalit että niihin liittyvät kampanjat olivat värikkäitä. Oli selvää, että Anneli Jäätteenmäki nojautui omassa kampanjassaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan niissä oloissa ja keräsi aktiivisesti tietoa Irak-asiasta eri lähteistä.

Wuoren mukaan keskeisin tilanne, mihin kansalaiset suhteessa valtaan voivat joutua, ovat eduskuntavaalit. Wuoren mukaan nyt Suomessa irrottaudutaan Kekkosen ajan hyssyttely- ja salailupolitiikassa. Wuoren mukaan saattoi olla poliittinen tyylirikko, että Jäätteenmäki käytti näitä tietoja, mutta se ei silti voi olla rikos.

Oikeudenkäynti Jäätteenmäkeä ja Mannista vastaan alkoi tänä aamuna Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii molemmille sakkorangaistusta.

Presidentti ei neuvonut

Presidentti Tarja Halonen ei ollut antanut entiselle neuvonantajalleen Martti Manniselle tehtäväksi toimittaa keskustan entiselle puheenjohtajalle Anneli Jäätteenmäelle aineistoa.

Oikeudelle toimitetun presidentin lausunnon mukaan presidentti ei ollut Mannisen toiminnasta edes tietoinen ennen viime vuoden kesäkuuta, jolloin Manninen pidätettiin.

Presidentin kanslia ilmoitti myös, ettei sillä ole mitään vaatimuksia oikeudenkäynnissä. Manninen irtisanottiin neuvonantajan tehtävästään välittömästi, kun hänen toimintansa oli tullut julki.

(MTV3)

(MTV:n erikoislähetys klo 11; 03.03.2004)

Anneli Jäätteenmäki puhui oikeudelle myös itse.

(MTV:n erikoislähetys klo 11; 03.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.