Mainos

Jäätteenmäki: Oikeusturva vaarassa

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki on huolissaan ihmisten oikeusturvan heikkenemisestä. Jäätteenmäki kirjoittaa MTV3:n nettivieraana, että ensi vuoden budjettiin sisältyvät leikkaukset oikeushallinnon menoihin johtavat väistämättä käsittelyaikojen pidentymisiin tuomioistuimissa ja vaarantavat siten kansalaisten oikeusturvaa.

-Jopa sadan viran karsimista tuomioistuimista ja syyttäjältä voi tuskin korvata millään organisaatioiden tai työskentelymenetelmien kehittämishankkeilla. Kysymyksessä olisi tuntuva taka-askel suomalaisen oikeusvaltion kehityksessä, Jäätteenmäki toteaa.

Jäätteenmäki korostaa, että kansalaisten oikeusturvan kannalta ei riitä, että oikeusistuimien ratkaisut ovat sisällöllisesti oikeita, vaan että ne on myös saatava kohtuullisessa ajassa. -Käsittelyaikoja koskevat ongelmat näyttävät tällä hetkellä keskittyvän ennen muuta hovioikeusvaiheeseen. Keskeisenä syynä tähän on suullisten käsittelyjen roima lisääntyminen hovioikeuksissa vuonna 1998 voimaan tulleen hovioikeusmenettelyn uudistuksen jälkeen, Jäätteenmäki kirjoittaa.

Jäätteenmäki nostaa esille myös hallinto-oikeuksien ja vakuutusoikeuden käsittelyaikojen kasvaminen. -Käsitelläänhän hallinto-oikeuksissa verotukseen ja sosiaalipalveluihin liittyviä asioita. Vakuutusoikeudessa puolestaan ratkotaan opintotukea, työttömyysturvaa ja kansaneläkettä koskevia erimielisyyksiä, hän toteaa.

-Oma vakava kysymys on nuorten tekemien rikosten käsittelyaikojen lyhentäminen, Jäätteenmäki painottaa. -Mitä nopeammin nuorten tekemiin rikoksiin puututaan, sitä todennäköisemmin rikoskierre voidaan katkaista heti alkuunsa. Se on nuorten ja koko yhteiskunnan etu.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.