Mainos

Jäätteenmäki: Myös oppositio ääneen medioissa

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki pitää jossain määrin ymmärrettävänä, että kulloinkin vallassa oleva hallitus hallitsee myös julkisuutta opposition kustannuksella. Kuitenkin hänen mielestään pitäisi olla itsestään selvää, että myös opposition ääni kuuluu erityisesti valtamedioissa.

Jäätteenmäki puhui median asemasta Ilkka-lehden päätoimittajan Kari Hokkasen 60-vuotisseminaarissa Seinäjoella tänään. Hän kiinnitti huomiota erityisesti Yleisradioon. -Varsinkin Yleisradion pitäisi olla tasapuolinen. Jos opposition näkökulmaa ei sisälly esimerkiksi eduskunnasta tehtyyn raporttiin isosta asiasta, toimittaja on ymmärtänyt tehtävänsä täysin väärin, hän arvosteli.

Jäätteenmäki muistutti, että yksi median perustehtävistä on toimia vallan vahtikoirana. Jos media onnistuu tässä tehtävässään, se on lunastanut olemassaolon oikeutensa. -Jatkuvasti nurkan takana vaanii kuitenkin vaara, että vallan vahtikoira muuttuu kasvatuksen ja hyvän ruokinnan tuloksena vallan sylikoiraksi. Jos näin käy, media ei ole hoitanut tehtäväänsä kunnolla, hän varoitti.

Jäätteenmäki uskoo, että jos media on kritiikitön ja vain myötäilee vallanpitäjiä, uudistuskyky ja muutostahto puuttuvat tai jäävät pimentoon. Uhkana hänen mielestään on pysähtyneisyyden tila. Siksi nykyisenkaltainen laaja hallituskoalitio on ongelmallinen kansanvallan näkökulmasta.

-Onhan yksi kansanvallan idea myös se, että vallanpitäjät vaihtuvat. Sinänsä kansalaisten kannalta ei liene suurta väliä, ketkä hallituksessa istuvat. Tärkeintä ovat hyvät ja oikeudenmukaiset päätökset. Mutta ongelmia syntyy, kun ristiriitojen ja hajaannuksen pelossa ei uskalleta tarttua suuriin ongelmiin, hän opasti.

Suuruus ei itsetarkoitus


Jäätteenmäen puheenvuoron aiheena oli "media kansanvallan ilona ja suruna". Hän korosti, että media säilyy kansanvallan ilona ja suruna varmimmin, jos sen omistus on riittävästi hajautunut.

-Talouden lainalaisuudet koskevat toki mediayrityksiä. Suuret yritykset menestyvät ilmeisesti paremmin kuin pienet, mutta suuruus ei sinällään ole itsetarkoitus, hän huomautti.

Jäätteenmäen mielestä Suomi menettäisi paljon, jos sen sanomalehdistö olisi vain yhdessä tai kahdessa yhtymässä. Näin ei ole, eikä kehitys hänen näkemyksensä mukaan viene näin mittavaan keskittymiseen.

-On tärkeätä, että SanomaWSOY:n ja AlmaMedian rinnalla on vahvoja, päämäärätietoisia ja menestyksen eväät omaavia mediayrityksiä, hän tähdensi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.