Jäätteenmäki kritisoi sekä Montia että Suomea

Keskustan europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki ihmettelee eurokriisin käsittelytapaa sekä Italian pääministerin Mario Montin Suomi-kommentteja.

Jäätteenmäen mukaan EU:ssa tapahtuva yhteistyö ja päätöksenteko ovat olleet melko nihkeitä viime kuukausina.

– EU-huippukokouksissa on ollut hieman sellainen tapa viime aikoina, että kun kokousovet on suljettu, niin jokainen kertoo kotimaassaan vähän eri tavalla näitä tehtyjä päätöksiä. Tämähän ei ole osoitus mistään hyvästä yhteistyöstä, vaan siitä, että ilmeisesti kokouksissa on ollut aika kovat kiistat.

Myöskään Suomi ei saa Jäätteenmäeltä puhtaita papereita toiminnastaan EU:ssa.

– Olisiko vähän niin, että Suomelta puuttuu selkeä linja kokouksissa? Siellä ollaan hyvin euromyönteisiä ja vannotaan yhteistyön nimiin. Sitten kun tullaan Suomeen, ollaan paljon kriittisempiä ja sanotaan, että emme halua olla mukana kaikissa isoissa takauspäätöksissä.

Toteutuuko demokratia?

– Tärkeää on se, että ministerit noudattavat niitä päätöksiä, mitä eduskunnassa on tehty. Kansanvaltaa ja demokratiaa pitää noudattaa, painottaa Jäätteenmäki.

– EU:ssa on ollut tapana, kun vakuusrahastoja on perustettu, niin on hyvin vähän keskusteltu siitä, että nehän toimivat pankkisalaisuuden varjossa, ne eivät ole mitään EU-elimiä.

Suomessakaan ei ole riittävästi keskusteltu siitä, että Euroopan vakausmekanismin (EVM) päätöksenteosta ei saada tietoa valtioiden parlamenteissa ja eduskunnissa, eikä myöskään EU-parlamentissa. Kyseessä ovat todella suuret rahasummat, ja vielä verorahoista kyse, jolloin päätöksenteon pitäisi olla avointa ja valvottavissa.

Monen mielipiteen Monti

Italian pääministeri Mario Monti on Anneli Jäätteenmäen silmissä keskittynyt lausunnoissaan hiukan epäolennaisiin asioihin.

– Jos olisin Montin tilalla, puuttuisin siihen, että Italiassa on ollut runsaasti veropakolaisuutta. Italialaisten rahoja on veroparatiiseissa arviolta jopa 500 miljardia euroa. Sieltä löytyisi verotettavaa vaikka kuinka paljon. EU ei ole näissä huippukokouksissa tähän juurikaan puuttunut. Sieltä löytyisi verorahaa myöskin eurokriisin hoitamiseen.

– Monti voisi välillä hoitaa Italian asioita ja laittaa verot kuriin, niin ei tarvitsisi EU-kokouksissa tulla pyytämään muita apuun. Monti osaa politiikkaa tehdä siinä missä muutkin, Italiassa on vaalit tulossa ja siellä pitää yrittää kääntää huomiota vähän muihin asioihin näiden talousongelmien sijaan.

Jäätteenmäki peräänkuuluttaa ymmärrystä ja varsinkin avoimuutta asioiden ja maiden välisten suhteiden hoidossa.

– Suomi ei ole missään tapauksessa eurohäirikkö. EU:ssa on tapana, että kukin valtio puolustaa omia asioitaan, niin tekee Monti ja Italia, kuten myös Suomi. Pienen valtion täytyy pitää vähän ärhäkämmin ja äänekkäämmin huolta omista asioistaan.

– EU:ta pitää kehittää avoimesti ja samoin tätä kriisiä pitää hoitaa avoimesti. Avoimuuden puute on yksi syy koko kriisin syntymiseen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat