Mainos

Jäätteenmäki ja Paasilinna: Häkämiehen puhe ei paha

Suomalaiset europarlamentaarikot eivät usko puolustusministeri Jyri Häkämiehen Venäjä-puheen aiheuttavan kohua. Pääministeri Matti Vanhanen pitää puheesta nousutta keskustelua ylireagointina.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleiden Anneli Jäätteenmäen ja Reino Paasilinnan mielestä puolustusministeri Jyri Häkämiehen Yhdysvalloissa pitämä puhe oli lähinnä tarkoitushakuinen ja kapeapohjainen.

Anneli Jäätteenmäki sanoo, että koko puheen luettuaan hän ei näe siinä mitään kummallista.

- En ole huomannut että yhdysvalloissa olisi asiasta keskusteltu. Kyllä tämä taitaa olla nyt aika kotoinen keskustelu, sanoo Jäätteenmäki.

Reino Paasilinna ei usko myöskään venäläisten hermostuvan.

- Minäpä luulen, että venäläiset eivät tästä provosoidu. He ovat sen verran viisaita. Uhkat ovat meillä toisenlaisia. Se on kansainvälinen terrorismi ja ympäristökysymykset. Ne ovat samoja meillä molemmin puolin rajaa, ja niitä kannattaa korostaa.

Häkämies nimesi viime viikolla pitämässään puheessa varsin suoraan Venäjän Suomen suurimmaksi turvallisuushaasteeksi. Häkämies on kiistänyt, että hänen puheessaan olisi ollut jotain Suomen ulkopoliittisen linjan vastaista.

Puhe on saanut ymmärrystä etupäässä kokoomusriveistä. Kritiikkiä ovat esittäneet etenkin demarit ja vasemmistoliittolaiset.

Vanhanen jarruttelee tulkitsijoita

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) pitää puolustusministeri Jyri Häkämiehen Washington-puheesta noussutta vilkasta keskustelua "ylireagointina".

Vanhasen mukaan kommentoijien olisi syytä lukea koko Häkämiehen puhe ennen sen arvostelemista. Pääministerin mielestä keskustelu on saanut jo ylidramaattisia piirteitä.

Vanhasen mukaan kommentoijien kannattaisi lukea koko Häkämiehen puhe ennen sen arvostelemista. Hän tosin myöntää olevansa eri mieltä puheen yhdestä retorisesta keinosta. Sama kohta on herättänyt närää laajemminkin.

- Meidän turvallisuuspoliittinen haasteemme on laajempi kuin pelkästään Venäjä. Kolmen tärkeimmän haasteen joukkoon mahtuu paljon muutakin.

Vanhasen mukaan tämä "sävyero" johtui nimenomaan retoriikasta. Vanhanen myös vakuuttaa, että yhteistyö toimii niin hallituksen sisällä kuin presidentti Tarja Halosen kanssa.

Cronberg arvostelee puhetta ristiriitaiseksi

Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg (vihr.) pitää Häkämiehen puhetta ristiriitaisena.

Cronberg katsoo puolueensa blogissa, että Häkämies on kytkenyt turvallisuusuhat ja sotilaalliset uhat toisiinsa tavalla, joka on enemmän omiaan hämmentämään kuin selkiyttämään turvallisuuspolitiikasta käytävää keskustelua.

Cronberg sanoo olevansa "Häkämiehen kanssa samaa mieltä siitä, että turvallisuusuhka - mutta ei siis sotilaallinen - on Venäjä, Venäjä, Venäjä". Uhkakuvat liittyvät Cronbergin mukaan energiahuoltoon, ympäristön turvallisuuteen ja talouteen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.