Mainos

Jäätteenmäki ehdolla pääministeriksi

Hallitustunnustelujen tulos tuli monelle yllätyksenä: keskustan ja SDP:n lisäksi uuteen hallitukseen kelpuutetaan vain vaaleissa tuntuvan tappion kokenut ruotsalainen kansanpuolue.

Kolme puoluetta ryhtyvät neuvottelemaan uuden hallituksen ohjelmasta ja ministerinsalkkujen jaosta ensi tiistaina. Tulossa on lähes puhdas SDP:n ja keskustan hallitus. Molemmat saavat yhtä monta ministerinpaikkaa, ja RKP joutuu tyytymään yhteen.

Keskusta ja SDP sopivat jo tunnusteluvaiheessa siitä, että pääministeriksi tulee keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki ja että SDP saa kaksi avainpaikkaa: valtiovarainministerin ja ulkoministerin tehtävät. Lisäksi SDP:n edustaja nousee eduskunnan puhemieheksi. Muilta osin paikkajaosta sovitaan tulevissa neuvotteluissa. RKP:n ainoan ministerinpaikan saa todennäköisesti puolueen puheenjohtaja Jan-Erik Enestam.

Kahta edellistä hallitusta johtanut SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen ei paljastanut vielä, lähteekö hän ministeriksi Jäätteenmäen johtamaan hallitukseen. Jäätteenmäki kertoi pyytäneensä Lipposta harkitsemaan asiaa vakavasti.

Vaalien voittajiin kuuluvien vihreiden jättäminen pois hallitusneuvotteluista hämmästytti monia. Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara ei peitellyt pettymystään. -En voi mitenkään väittää, ettei yhtään harmittaisi, hän sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä oli yllättynyt enää vain siitä, kuinka nopeasti sosiaalidemokraatit "nöyrtyivät Jäätteenmäen ja keskustan edessä". Uusi hallitus saa eduskunnassa vastaansa laveamman ja kirjavamman opposition, kuin pitkiin aikoihin on nähty. Hallitusrintamalla on vain 117 kansanedustajaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Bjarne Kallis ennakoi heti aktiivista oppositiopolitiikkaa: Nyt hallitusta tulitetaan oikealta ja vasemmalta.

Lipponen asetti tavoitteeksi, että uusi hallitus voitaisiin nimittää viimeistään huhtikuun puolivälissä eli ennen pääsiäistä. Jäätteenmäki ei ollut yhtä tarkka tavoitteessaan. Hidastella ei, mutta ei myöskään pidetä kiirettä, hän sanoi.

(MTV3- STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.