Mainos

Jäätteenmäki eduskunnan puhemieheksi

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki valitaan huomenna eduskunnan puhemieheksi. Myös SDP ja kokoomus äänestävät häntä, vaikka ne eivät pidäkään suotavana, että puhemiehenä ja tulevana hallitustunnustelujen vetäjänä on sama henkilö.

Eduskunnassa oli tänään enemmän hymyä kuin ehkä koskaan tulevien neljän vuoden aikana.

Äänestäjiltä saadun valtakirjan esittäminen oikeuskanslerille on upea juttu ensikauden kansanedustajalle, mutta eduskunnan järjestäytymisrituaalit miellyttävät toki myös vanhaa konkaria.

Puhemiehet valitaan huomenna ja Keskusta esittää tehtävään suurimman puolueen oikeudella Anneli Jäätteenmäkeä. Näin siitä huolimatta, että niin demarien kuin Kokoomuksenkin mielestä olisi parempi jos tuleva hallitustunnustelujen vetäjä ei olisi myös puhemies.

- Silloin puhemies jää taustalle tavallaan ja on käytettävissä, jos neuvottelut menevät jumiin. Tietysti Keskustan pitää harkita, ketä se pitää parhaana ja siitä tietysti täytyy pitää kiinni, että suurin ryhmä - sieltä noustaan puhemieheksi, SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma kertoo.

-Tietyllä tavalla perustuslain uudistuksen se idea, että neuvotteluprosessi on vahvasti eduskuntalähtöinen, eduskuntakeskeinen, mielestämme toteutuu sitä kautta, että eduskunnan puhemies on samalla se henkilö, joka käy, juoksee hallitusta kokoon. Ei meidän mielestä tässä ole mitään ristiriitaa Tämä voi olla vahvuus sen prosessin hoidon kannalta, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen kertoo.

Varapuhemiehiksi nousevat SDP:n Liisa Jaakonsaari ja Kokoomuksen Ilkka Kanerva ja puhemieheksi Jäätteenmäki, jota myös demarit lopulta pitkin hampain päättivät äänestää.

- Puhemiehen pitäisi olla oikeastaan tätä prosessia valvova henkilö uuden perustuslain mukaan. Se ei ole kovin hyvä asetelma, mutta sen kanssa voidaan kyllä elää. Mutta neljän vuoden kuluttua kannattaa lähteä ihan puhtaalta pöydältä kysymyksen asian osalta, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kalliomäki kertoo.

Huomenna valittavaan puhemiehistöön tehdään tietysti tarvittavat henkilövaihdokset uuden hallituksen tultua aikanaan nimitetyksi. Jäätteenmäen nousu puhemieheksi nostaa hänet tietysti pääministeri Lipposen yläpuolelle tasavallan hierarkiassa, mutta isossa kysymyksessä, tulevissa hallitusneuvotteluissa sillä, kuka ensivaiheessa puhemiehen nuijan saa, on vähäinen, olematon merkitys.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 24.03.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.