Mainos

Jäätteenmäki: Budjettilisäykset silmänlumetta

Hallituspuolueiden tänään sopima budjettiesitys on heti tuoreeltaan herättänyt närää muun muassa MTK-väen ja kristillisen liiton keskuudessa. Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki puolestaan lataa täyslaidallisen sanomalla valtiovarainministeri Niinistön budjettiuudistuksia silmänkääntötempuiksi.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat sopivat tänään iltapäivällä valtiovarainministeriön budjettiesityksen keskeisistä kohdista ja budjettiin sisältyvistä kuuden miljardin markan veronkevennyksistä.

Jäätteenmäki: Budjettiuudistus silmänlumetta

Pääoppositiopuolue keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäen mukaan valtiovarainministeri Sauli Niinistön julkistama tarkennettu budjettiehdotus sisältää silmänkääntötemppuja.

-Ne eivät ratkaise terveydenhuollon kriisiä eikä pieneläkeläisten epäoikeudenmukaista kohtelua. Toisaalle annetaan yksi porkkana, toisaalta otetaan saman verran pois. Ei ole hyväksyttävää, että hammashuollon laajennus aiotaan toteuttaa korottamalla terveysmaksuja, lääke- ja matkakustannusten sekä tutkimusten omavastuuosuuksia, Jäätteenmäki sanoo. Jäätteenmäen mukaan Suomen terveydenhuolto tarvitsee valtiolta tuntuvia lisäpanostuksia.

-WHO:n selvityksen ja jokaisen arkihavaintojen mukaan Suomen terveydenhuolto alkaa olla rapakunnossa. Budjettiesitys ei tuo lääkkeitä terveydenhuollon ongelmiin, joita ovat muun muassa pitkät leikkausjonot, henkilöstön uupuminen, lääkäripula ja ihmisten välisten terveyserojen jatkuva kasvu, Jäätteenmäki sivaltaa. Hän moittii budjettia myöskin eläkeläisten syrjimisestä.

Pääministeri Paavo Lipposen mukaan koko hallituksen budjettiriiheen jää enää pelkkää hienosäätöä. Kiistellyn aikuisten hammashuollon laajentamisen osalta neuvotellaan kuitenkin vielä siitä, mihin ikäluokkiin hammashoidon korvaukset ulotettaisiin.

Lipponen on tyytyväinen budjettiehdotuksessa esitettyyn veroaleen. Lipposen mielestä veroale tulee oikeaan aikaan ja kohdistuu oikeaan osoitteeseen eli tuloveroon. Pääministerin mielestä muista veroaleista, kuten bensaveron tai arvonlisäveron alennuksesta, ei vielä kannata ensi vuoden budjetin yhteydessä keskustella.

MTK pettyi

MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä syyttää hallitusta maatalousväestön pettämisestä budjettiaikeissa. Hän

Esa Härmälä

toteaa, että toissa keväisessä hallitusohjelmassa kansallinen tuki luvattiin säilyttää 3,567 miljardissa markassa koko hallituskauden ajan. Jo tänä vuonna tuesta kuitenkin höylättiin 67 miljoonaa markkaa ja nyt ensi vuoden tarkistetussa budjettiesityksessä 50 mmk.

Maatalouden ympäristötukea aiotaan samalla korottaa 285 miljoonaa markkaa, mutta MTK:n mielestä tämä ei korvaa leikkausta.

-Ympäristötuki on lähes kokonaan ympäristötoimenpiteiden aiheuttamien kustannusten korvausta, arvioi keskusjärjestö tiedotteessaan. Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä kutsuu kuitenkin ratkaisua "tyydyttäväksi kompromissiksi".

"EI verohuojennuksia avainhenkilöille"

Toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes vastustaa yritysten ns. ulkomaisille avainhenkilöille kohdistettuja

Suvi-Anne Siimes

verohuojennuksia. Siimes aikoo puuttua oman ministeriönsä ehdotukseen vielä hallituksen budjettiriihessä.
Valtiovarainministeri Niinistön esityksen mukaan yritysten ulkomailta palkkaamat kovatuloiset asiantuntijat voisivat kahden vuoden ajan maksaa 35 prosentin lähdeveroa normaalin tuloverotuksen sijasta.

Veroedun puolesta on puhunut näyttävästi mm. Nokian pääjohtaja Jorma Ollila. Ministeri Siimes haluaisi yhdenvertaisen kohtelun sekä koti- että ulkomaisille asiantuntijoille.

Eläkeläisten asema vieläkin heikko

Kristillisen liiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jouko Jääskeläisen mukaan hallitusryhmien puheenjohtajien neuvotteluissaan viimeistelemä budjettilinja ei ole oikeudenmukainen työelämän ulkopuolella olevien kannalta.

-Eläkeläisten asemaan on tiedossa pientä parannusta, mutta se tuskin korjaa viime vuosikymmenen aikana syntynyttä jälkeenjääneisyyttä, Jääskeläinen sanoo. Hän pahoittelee, että hallitus unohti kokonaan mm. kristillisen liiton esityksen siitä, että merkittävä osa verokevennysvarasta kohdennettaisiin ruuan arvonlisäverotuksen ja polttoaineveron alentamiseen.

-Tämä kohdistuisi tasapuolisesti kaikkiin väestöryhmiin, kuten työttömiin, Jääskeläinen sanoo. Jääskeläisen mukaan kodin piirissä tapahtuva hoivatyö ei ole nauttinut nykyisen hallituskoalition suosiota. Linja näyttää vahvistuvan, jos työministeri Tarja Filatovin aikomus lopettaa kotityön tukikokeilu toteutuu, sanoo jääskeläinen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.