Jäätiköt sulavat entistä nopeammin

Maapallon jäätiköiden sulaminen on kiihtynyt hälyttävällä tavalla, kertoiYK:n ympäristöohjelma Unep tänään. Monet suurimmista muutoksista ovat tapahtuneet Euroopassa. Syypäänä pidetään ilmastonmuutosta.

Uudet löydökset korostavat Unepin mukaan Kioton jälkeisestä ilmastosopimuksesta käytävien neuvotteluiden tärkeyttä.

- Jos tilaisuutta hillitä ilmastonmuutosta ei nyt käytetä hyväksi, mahdollisuudet hupenevat yhtä nopeasti kuin jäätikötkin, varoitti Unepin pääjohtaja Achim Steiner.

Sveitsiläisen Zürichin yliopiston yhteydessä toimiva, Unepin tukema WGMS-laitos seurasi lähes kolmeakymmentä jäätiköä yhdeksässä vuoristossa. Löydösten mukaan vuosina 2004-2005 ja 2005-2006 jäätiköiden sulamisvauhti yli kaksinkertaistui.

Vaikutuksia miljoonien elämään

- Miljoonat ellei jopa miljardit ihmiset ovat suoraan tai epäsuorasti riippuvaisia näistä luonnollisista vesivarastoista, on sitten kyse juomavedestä, maataloudesta, teollisuudesta tai sähköntuotannosta, Steiner huomautti.

Keskimäärin tutkimuksessa mukana olleet jäätiköt ohenivat noin 1,5 metriä vuonna 2006, kun vuotta aiemmin puhuttiin runsaasta puolesta metristä. Oheneminen on nopeinta sen jälkeen kun jäätiköiden seuraaminen alkoi.

- Tuoreimmat luvut näyttävät olevan osa yhä kiihtyvää suuntausta, jolle ei ole näkyvissä loppua, WGMS:n johtaja Wilfried Haeberli totesi.

Vuodesta 1980 jäätiköt ovat ohentuneet 11,5 metriä. YK:n ilmastopaneeli pitää pääsyynä fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Monet eniten kärsineistä jäätiköistä ovat Euroopassa Alpeilla, Pyreneiden vuoristossa ja Pohjoismaissa. Norjan Breidalblikkbrea oheni vuoden 2006 aikana lähes 1,3 metriä, kun edellisvuonna määrä oli 0,3 metriä. Muita suuria sulajia ovat olleet muun muassa Ranskan Ossoue, Italian Malavalle ja Itävallan Grosser Goldbergkees.

Noin 30:stä mukana olleesta jäätiköstä vain yksi paksuni vuonna 2006 edellisvuoteen verrattuna. Kyseinen jäätikkö sijaitsi Chilessä.

Katso myös:

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat