Mainos

Jääteiden paksuus jopa yli puoli metriä

Ankarat pakkaset ovat vahvistaneet jäätiet erittäin kantaviksi. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla Oulunsalon ja Hailuodon välisellä jäätiellä jäätä on yli 50 senttiä, joten painorajoitus nostettiin kolmeen ja puoleen tonniin. Jää on niin vahvaa, että se kestää mukaan ambulanssin painon, kertoo aluevastaava Leo Oja Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

Alkutalven kireiden pakkasten ansiosta jäätiet saatiin auki harvinaisen aikaisin. Oulunsalo-Hailuoto-jäätie avattiin 23. joulukuuta.

- Vuonna 1995 on edellisen kerran päästy avaamaan joulukuussa, Oja kertoo.

Pohjois-Karjalassa Koli-Vuonislahti-jäätie avattiin liikenteelle joulukuun puolivälissä. Keskimäärin se on avattu noin kuukautta myöhemmin. Lapissa Kemijärvellä avattiin jäätie jo marraskuun lopussa Räisälän ja Haaparannan lossilaiturin välillä.

Jääteillä on tärkeä merkitys paikallisille asukkaille. Hailuodossa asuvien ei tarvitse sovittaa menojaan lautan aikataulujen mukaan, kun jäätie on auki. Suomen Lauttaliikenteen liikennepäällikkö Timo Mäkelä luonnehtii jäätietä hailuotolaisille lähes henkireiäksi.

- Kulkeminen vapautuu huomattavasti henkilö- ja pakettiautoliikenteelle. Siellä varmaan liikenne lisääntyy, hän arvioi.

Jää lyhentää matkaa huomattavasti

Kolin ja Vuonislahden välinen jäätie Pielisellä on Euroopan pisin sisävesien virallinen jäätie. Sillä on pituutta seitsemän kilometriä, ja se lyhentää Kolin ja Vuonislahden kylien välistä ajomatkaa runsaat 60 kilometriä. Jäätien ansiosta matka Kolin kyläkeskuksesta Lieksan keskustaan on yli 50 kilometriä lyhyempi kuin maitse.

Jäätiellä ajaa keskimäärin yli 200 ajoneuvoa vuorokaudessa, mutta vilkkaimpana aikana autoja kulkee tiellä kaksi kertaa enemmän. Tiellä ajavat eniten turistit, mutta lisäksi Lieksaan kuuluvan Kolin asukkaat käyttävät sitä.

Virallisten jääteiden kuntoa ja hoitoa valvovat maakuntien aluehallintovirastot. Käytännön hoitotyö on urakoitsijoilla. Jään paksuus mitataan viikoittain, ja tien turvallisuutta seurataan jatkuvasti.

Oulunsalon ja Hailuodon välinen jäätie saatiin auki jo ennen jouluaattoa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.