Mainos

Jäät tavallista ohuempia

Jään paksuus on suurimmassa osassa maata 5-15 senttiä alle tavanomaisten arvojen. Jäät eivät kuitenkaan ole ajankohtaan nähden ennätyksellisen ohuita.

Jäät ovat edelleen tavallista ohuempia suurimmassa osassa maata. Suomen ympäristökeskuksen mukaan jään paksuus on jopa 5-15 senttiä alle tavanomaisten arvojen. Ainoastaan osassa Lappia jäät ovat keskimääräistä paksumpia.

Maan etelä- ja keskiosissa jäänpaksuus on 25-50 senttiä ja pohjoisessa 50-75 senttiä. Paksuin jääpeite, 76 senttiä, on mitattu Kilpisjärvellä. Edellisestä mittauskerrasta kymmenen päivää sitten jäänpaksuus on kasvanut keskimäärin 5 senttiä.

Jään kestävyyttä vähentää kohva, joka on jään päällä olevasta lumisohjosta muodostunutta huokoista jäätä. Tällä hetkellä kohvan osuus on noin 25-60 prosenttia jään kokonaispaksuudesta.

Lunta vähiten Länsi-Suomessa

Lumen vesiarvo eli lumikuorma on suurin tällä hetkellä Käsivarressa, Länsi-Lapissa, Kainuussa ja Itä-Suomessa. Näillä alueilla maastossa mitattu lumikuorma on yleisesti yli 130 kiloa neliöllä. Länsi-Suomessa lunta on puolestaan keskimääräistä vähemmän, pääosin alle 80 kiloa neliöllä.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan katoille lumikuorma alkaa olla vaarallinen, kun lunta on katoilla 80-100 senttiä. Erityisessä vaarassa ovat teollisuushallien tasakatot sekä rakennukset, joiden katoilla on laajennusten takia lumen kertymistä edistäviä paikkoja. Myös suojaisa metsä saattaa kerryttää katoille muuta ympäristöä enemmän lunta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.