Mainos

Jäät tavallista ohuemmat koko maassa

Suomen Ympäristökeskuksen havaintopaikoilla mitatut jäänpaksuudet olivat 10-20 senttiä ajankohdan keskiarvoa alempia.

Suomen Ympäristökeskus (Syke) varoittaa jouluna jäällä liikkujia ajankohtaan nähden ohuista jäistä. Jäät ovat lämpimän syksyn jäljiltä ohuet koko maassa, Lapissa paikoitellen jopa poikkeuksellisen ohuet.

Jäiden tulo myöhästyi suurimmassa osassa maata pari kolme viikkoa keskimääräisestä. Jään paksuus on koko maassa normaalia pienempi ja myös lumen vesiarvo on monin paikoin ajankohdan keskiarvoa alempi.

Pienet ja keskikokoiset järvet ovat tällä hetkellä jäässä koko maassa. Eteläisemmässä Suomessa suurimpien järvien selkiä on vielä sulana. Syken havaintopaikoilla mitattu jään paksuus oli tiistaina Lapissa 20-35 senttiä, Oulun läänissä ja maan etelä- ja keskiosassa yleisesti alle 20 senttiä. Jäät ovat 10-20 senttiä ajankohdan keskiarvoa ohuempia.

Tilastojen mukaan jouluun mennessä suurin osa Suomen järvistä on saanut jääpeitteen. Viime jouluna sekä jouluna 2003 ja 2000 Etelä- ja Keski-Suomen suurimpien järvien selkävedet olivat sulana. Viime talvena Päijänne ja Näsijärvi jäätyivät vasta tammikuussa. Sen sijaan vuonna 2002 järvet jäätyivät huomattavasti tavanomaista aikaisemmin.

Syke muistuttaa, että yksin jäällä jalan kulkevan alla on oltava vähintään viiden sentin vahvuinen teräsjää. Moottorikelkkaa jää kantaa varmasti vasta kun teräsjäätä on koko ajoreitillä vähintään 15 senttiä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.