Mainos

Jäät sulaneet petollisen ohuiksi Suomenlahdella

Jää on Suomenlahdella puikkomaista, ja se ei kestä painoa. Merentutkimuslaitokselta vararoitellaan, että jäälle ei kannata enää mennä.

Jäät ovat sulaneet Suomenlahdella kulkukelvottomaksi. Merentutkimuslaitoksen mukaan jalankulkijoiden tulisi ehdottomasti välttää jäillä kulkemista, koska ne ovat erittäin helposti pettäviä.

Jää on puikkomaista kevätjäätä eikä näyttä kestävän lainkaan painoa. Toisin kuin syystalvesta, paksuus ei enää merkitse jään turvallisuutta. Aamulla kulkijan kestänyt jää voi jo puoliltapäivin olla hengenvaarallisen heikkoa.

-Tavallisen ulkoilijan kannalta talvi on ohi, mutta sitä voi olla vaikea havaita. Keväällä sentit eivät enää merkkaa mitään. Ainoa ohje tässä vaiheessa on, että älä mene enää jäille, kiteyttää tutkija Jouni Vainio Merentutkimuslaitokselta.

Vainio muistuttaa, että viikonloppuna paikoin jääpeitteen päälle satanut lumi vaikeuttaa havainnointia. Tumma jää on aina arveluttavaa, mutta kirkkaan valkoisellakin alueella on omia vaarallisia paikkojaan.

-Merijää ei sula samalla tavalla kuin jääkaapista otettu jääkimpale, vaan se muuttuu huokoiseksi. Se voi olla jopa 30 senttiä paksua, mutta silti pettää kävelijän alla, Vainio selvittää.

Meriliikenteeseen jäiden arvioidaan vaikuttavan ainakin pääsiäiseen saakka. Etenkin itäisellä Suomenlahdella Kotkan ja Haminan seudulla rannikon läheisyydessä on vielä runsaasti jäätä.

-Merijää on ikään kuin nippu imupillejä olisi kasassa. Kun rasitus tulee pystysuunnassa, se ei kestä mitään. Kun taas laiva osuu jäähän, rasitus on huomattavasti kovempaa, koska se kohdistuu siihen vaakasuorassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.