Mainos

Jäät ohuita ja lunta paljon

Lumipeite on ollut tänä talvena poikkeuksellisen paksu Itä- ja Pohjois-Suomessa. Lunta on lähes yhtä paljon kuin ennätystalvina 1997 ja 1998. Lunta on paikoin jopa 250 kiloa neliömetrillä. Suomen Ympäristökeskuksen mukaan asuintalojen katoilta on hyvä työnnellä enimpiä lumia pois, sillä kattorakenteet eivät kestä näin painavia lumimassoja. Sen sijaan järvien jäät ovat monin paikoin tavallista heikompia . Jääpeite on keskimäärin 5-15 senttiä normaalia ohuempia.

Jaat ovat edelleen heikkoja


Etelässä ja lännessä lumi on painunut osittain kokoon ja osittain sulanut. Erittäin paljon lunta on Pohjois-Karjalasta Oulun läänin itäosien yli Lappiin ulottuvalla alueella. Paikoin sitä on jo peräti 250 kiloa neliömetrillä ja laajoilla alueilla yli 180 kiloa.

Kuusamon

Ympäristökeskuksen mukaan lumikuorma ylittää laajoilla alueilla kattorakenteille aiemmin annetun normin, joka on noin 180 kiloa kattoneliötä kohden. Siksi lumikuormaa on syytä keventää, mutta jättää katteen suojaksi vielä kymmenen sentin kerros. Järvien jääpeite oli helmikuussa muutamia poikkeuksia lukuunottamatta 5-15 senttiä ajankohdan keskiarvo ohuempi. Eteläosissa jään paksuus oli 30-40 senttiä, keskiosissa 40-50 senttiä ja Lapissa 50-70 senttiä. Jäät heikkenivät kuukauden lopun lauhan sään aikana etelässä.

Tästä pääset katsomaan Ympäristökeskuksen sivuilta jäiden paksuuden eri puolilla Suomea.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.