Mainos

Jäänmurtopalveluille vapautus kilpailuttamisesta?

Merenkulkulaitoksen mukaan jäänmurtopalvelut tulisi voida tuottaa ilman kilpailuttamista. Merenkulkulaitos on jättänyt ehdotuksensa asiasta liikenneministeriölle.

- Jäänmurtopalvelut tulisi muuttaa SGEI-palveluksi. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelu on luokiteltu yhteiskunnallisesti niin merkittäväksi, ettei sitä tarvitse EU-lainsäädännön mukaan kilpailuttaa, talvimerenkulunjohtaja Ilmari Aro Merenkulkulaitokselta sanoo. Tällaisen aseman saamiseksi tarvitaan liikenneministeriön hakemus EU-komissiolle sekä lakimuutos.

Merenkulkulaitoksen mukaan nykyisessä tilanteessa jäänmurtopalvelut voidaan kilpailuttaa vasta sitä mukaa kuin vanhaa jäämurtokalustoa uusitaan. Tällä hetkellä jäänmurrossa ei ole kilpailun edellyttämää vapaata kalustoa.

Jäänmurtopalveluiden kilpailuttaminen on ongelmallista, koska Aron mukaan maailmalla on jäänmurtajista pulaa. Suomessa Merenkulkulaitos saa tarjouksen vain valtion Varustamoliikelaitokselta, eikä maailmalla ole vapaana sellaista kalustoa, joka sopisi Suomen olosuhteisiin.

- Kilpailuun mukaan lähtevällä pitää olla jäämurtajalle jotain muutakin käyttöä, sillä yhden jäänmurtajan hinta on 100 miljoonaa euroa. Me tarvitsemme palvelua noin kolme kuukautta vuodessa.

Merenkulkulaitos toivoo myös entistä syvempää yhteistyöstä Ruotsin Merenkulkulaitoksen kanssa. Pitkällä aikavälillä tavoitteena on perustaa yhteinen tilaajaorganisaatio.

- Jos voisimme hyödyntää kahden maan jäänmurtajalaivastoa, siitä koituisi kustannussäästöjä molemmille. Yhteistyöllä voisimme käyttää usein toimettomina olevia Ruotsin jäänmurtajia, Aro sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.