Jäänmurtajat aloittavat työt vasta ensi vuonna

Vaikka keli onkin ollut tähän asti leuto, vielä ei pysty arvioimaan, tuleeko murtotalvesta keskimääristä helpompi.

Jäänmurtokausi alkaa vasta ensi vuoden puolella. Pakkanen on ollut sen verran heikkoa, että Pohjanlahden perukassakaan ei ole juuri syntynyt jäätä, sanoo merenkulun ylitarkastaja Åke Tötterström Merenkulkulaitoksesta.

Murtajia ei ole tarvinnut lähettää vielä töihin, vaikka joulukuun alkupuolella ehdittiin jo harkita Kontion käyttöä.

- Vaikka mantereella luvataan kohtuullisen kylmää säätä, niin merialueella ei niinkään. Etukäteen voi arvioida säätä kohtuullisen hyvin viikon verran eteenpäin, Tötterström kertoo.

Merenkulkulaitos viilaa vielä sopimustaan ensi vuoden tehtävistä Varustamoliikelaitos Finstashipin murtajalaivaston kanssa. Nykyinen sopimus päättyy vuodenvaihteessa.

- Ensimmäisenä matkaan lähetetään hyvin todennäköisesti Kontio Helsingistä avustamaan Oulun, Kemin ja Tornion liikennettä. Toisena murtajana on monitoimimurtaja Fennica tulossa Pohjanmereltä Suomen vesille töihin tammikuun puolenvälin jälkeen.

Keli voi muuttua yllättäen

Keli on tähän asti ollut leuto, mutta vielä ei pysty arvioimaan, tuleeko murtotalvesta keskimääristä helpompi.

- Nyt on käynyt parina vuotena niin, että helmikuussakin on jopa ryöpsähtänyt vielä kovemmat pakkaset kuin odotettiin, Tötterström muistelee.

- Vedet ovat Perämerellä jo niin kylmiä, ettei tarvita kuin kaksi viikkoa kunnon pakkasia, jotta jäätäminen pääsee hyvin käyntiin. Joskus on käynyt niinkin, että marraskuun loppupuolella on lähtenyt ensimmäinen murtaja liikkeelle.

Toisinaan joulukuussa on ollut kolme murtajaa töissä ja jopa neljäs on saattanut lähtenyt kuun lopulla matkaan.

-Luonnonvoimien kanssa on mahdotonta etukäteen arvailla, Tötterström muistuttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat