Mainos

Jäänmurtajalakko uhkaa laivaliikennettä

Merimies-Unioni uhkaa jäänmurtajien, monitoimimurtajien ja saariston yhteysalusten lakolla. Lakko alkaa 2. maaliskuuta klo 10 alkaen sitä mukaa, kun alukset saapuvat satamaan, jos sopua ei ennen sitä synny.

Merimies-Unionin ja jäänmurto- sekä saariston yhteysalusliikennepalveluja tuottavan Arctia -konsernin väliset työehtosopimusneuvottelut eivät ole edenneet toivotusti.

Pienet alukset kärsivät eniten

Uuden liikenneviraston talvimerenkulun yksikön päällikkö Ilmari Aro uskoo, että mahdollinen lakko ei pysäytä kaikkea liikennettä.

- Isot, voimakkaat alukset kuten matkustajalaivat, ro-ro-alukset ja tankit todennäköisesti kulkevat lakosta huolimatta. Esimerkiksi isoilla matkustajalautoilla on niin paljon hevosvoimaa, että pääsevät liikkumaan, Aro sanoo.

Jäätilanne Suomen vesillä pysyy toistaiseksi vähintään ennallaan. Ennusteet kertovat, että jos muutoksia tapahtuu, jäät pikemminkin lisääntyvät kuin vähentyvät. Tämä tietää vääjäämättä ongelmia osalle aluksista.

- Jos jäätä on näin paljon kuin sitä on nyt, ainakaan huonokulkuisimmat laivat eivät pääse satamiin ilman murtajien apua. Lakkovaroitus on jätetty maaliskuun aluksi, mutta täytyy muistaa, että ministeriö voi sitä siirtää, jos he näkevät sen aiheelliseksi, Aro muistuttaa.

Jäänmurtobisnes tappiollista

Arctia -konserni aloitti toimintansa kuluvan vuoden alussa ja se on kokonaisuudessaan valtion omistama. Konserni tuottaa jäänmurtopalveluja viidellä perinteisellä jäänmurtajalla ja kolmella monitoimimurtajalla sekä hoitaa saariston yhteysalusliikennettä 11 aluksella.

Merimies-Unionin mukaan jäänmurtamisesta valtiovallan kanssa tehty sopimus ei kata jäänmurrosta syntyviä kustannuksia. Kun Arctia -konsernille siirtyi vielä sen edeltäjältä Varustamoliikelaitokselta huomattavia tappioita, konsernin toiminta ei tule olemaan mahdollista ilman jäänmurtoa koskevien palvelusopimusten uudistamista.

Arctia-konsernissa on vastikään aloitettu yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on jopa 50-70 henkilötyövuoden suuruiset työvoiman leikkaukset, jotka kohdistuvat pääasiassa Merimies-Unionin jäsenistöön. Samaan aikaan osaavasta henkilökunnasta on kuitenkin pulaa kaikkien murtajien ollessa töissä, liitosta kerrotaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.