Mainos

Jaana Husu-Kallio EU-komission vt. pääjohtajaksi

Suomelle avautuu jälleen mahdollisuus ykkösjohtajan paikkaan EU:ssa.

Jaana Husu-Kallio, 43, nousee virkaatekeväksi pääjohtajaksi EU:n komission terveys- ja kuluttaja-asioiden osastolla. Nykyinen pääjohtaja Robert Coleman jättää tehtävän virallisesti syksyllä.

Husu-Kallio harkitsee hakevansa Colemanin paikalle.

-Todennäköisesti tulen hakemaan paikkaa, Husu-Kallio kertoi STT:lle Brysselissä.

Husu-Kallio johtaa tilapäisesti terveys- ja kuluttajaosastoa ensi syksynä siihen asti, kunnes uusi pääjohtaja nimetään. Husu-Kallio valittiin osaston varapääjohtajaksi viime vuonna. Hän siirtyi Brysseliin maatalousministeriön osastopäällikön paikalta. Koulutukseltaan Husu-Kallio on eläinlääketieteen tohtori.

Pääjohtajuus julistettiin avoimeksi viime viikolla. Hakuaika on 11. heinäkuuta asti. Nimitys tehdään todennäköisesti loppusyksyllä. Brittiläinen Coleman jää eläkkeelle syyskuun lopulla, mutta on käytännössä jo sitä ennen poissa lomien takia.

-Voi olla, että työ pääjohtajan sijaisena jää kovin lyhyeksi, Husu-Kallio arvioi.

Hän pahoittelee Colemanin poislähtöä, koska yhteistyö on sujunut osaston johdossa erittäin hyvin.

Suomella useampi paikka haussa

Suomi on edelleen ainoa unionin jäsenmaa, jolla ei ole varsinaista pääjohtajaa komissiossa. Suomi on toivonut tilanteeseen korjausta siitä lähtien, kun Jorma Routti jätti tutkimuksen pääosaston vuonna 2000.

Suomella on tällä hetkellä haussa useampi huippuvirka EU:ssa. Komission työ- ja sosiaaliosaston varapääjohtaja Juhani Lönnroth on ehdolla aluepolitiikan osaston pääjohtajaksi. Lisäksi EU-komissaari Erkki Liikasen kabinettipäällikkö Heikki Salmi on puolestaan hakenut tilastotoimisto Eurostatin pääjohtajuutta.

Husu-Kallion mahdollisuuksia nousta pääjohtajaksi saattaa heikentää se, että hän on työskennellyt varapääjohtajana vasta kahdeksan kuukautta. Johtopaikkojen nimitykset ovat komissiossa usein pakettiratkaisuja, joissa pyritään sopimaan useampi nimitys kerralla. Valintoihin vaikuttaa mm. maantieteellinen tasapaino.

Suomalainen Allan Rosas oli kaksi vuotta sitten osin vastaavassa tilanteessa kuin Husu-Kallio. Hän oli työskennellyt oikeuspalvelujen osaston varapääjohtajana vasta muutaman viikon, kun sai vastuulleen pääjohtajuuden. Rosas haki ykkösjohtajuutta, mutta sen sai ranskalainen Michel Petite. Vuoden 2002 alussa Rosas siirtyi EY:n tuomioistuimen tuomariksi Luxemburgiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.