Mainos

Jäämeren sulaminen tekee Norjasta taas suuren

Jäämeren jään sulaminen on tekemässä Norjasta jälleen merenkulun suurvallan. Luoteisväylän kaupallinen laivareitti avataan ehkä piankin, kun jää sulaa ilmaston lämpenemisen takia. Uusi reitti tekee pohjoisesta Jäämerestä strategisesti tärkeän.

Oikoreitti lyhentäisi matkan Tyynenmeren Pohjoisosien ja Pohjois-Euroopan välillä murto-osaan. Lisäksi jo nyt löydetyt kaasukentät ja öljynporaus on tuonut Jäämerelle vilkasta liikennettä kalastusalusten joukkoon.

Sekä Norja että Venäjä ovat lisänneet liikennettä Kuolan niemimaan ja Finnmarkin rannikoilla. Ympäristöihmiset pelkäävät päästöjä kauppa-ja sotilaslaivoista, ei vähinten ydinkäyttöisistä aluksista. Kalastuksen hoitavat halvimmalla tätä nykyä venäläiset, usein ruostuneen näköisillä laivoillaan.

Viime kesänä päästiin ensimmäistä kertaa purjehtimaan Beringinsalmen läpi Osloon. Ensi kesäksi odotetaan taas uusia ennätyksiä jääpeitteen pienenemisestä.

Norjalainen velkojiaan paennut kapteeni Amundsen löysi Luoteisväylän vain 102 vuotta sitten. Matkustajalaivoja ei tarvinne enää kauaa odotella. Vanhalle postireittille, Hurtigruttenille on sillekin onnistuttu houkuttelemaan kymmeniä tuhansia arktisia oloja ja korkeita hintoja pelkäämättömiä ulkoilmamatkailijoita.

(Kymmenen uutiset 25.03.2008)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.