Mainos

Jäämereltä virtaa arktista ilmaa – pakkanen kiristyy

Suomeen virtaa nyt kylmää ilmaa Jäämereltä. Pakkanen kiristyy vielä, varsinkin maan etelä-, itä- ja keskiosassa. Lumisateet jäävät tällä viikolla vähäisiksi, mutta pakkaslumisateita tulee paikoin.

Edessä on talven toistaiseksi kylmin viikko lähes koko maassa. Viikon yleiskuva on selvästi harmaita viime viikkoja valoisampi.

– Suomeen vahvistuu talvinen korkeapaine. Se tarkoittaa enimmäkseen poutaista ja melko aurinkoista pakkassäätä, välillä taivaalla on paikallisia pilvilauttoja. Todennäköisesti viikko on yksi talven kylmimmistä. Etelässä pakkasta on enimmäkseen yli 10 astetta, maan keskiosassa 15 asteen molemmin puolin ja pohjoisessa 15-30 pakkasastetta, jopa yli 30 pakkasastetta, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Pakkaslukemat vaihtelevat kuitenkin paljon paikallisesti etenkin pilvisyyden mukaan. Pilvilauttojen alla on lauhempaa ja selkeillä alueilla kylmempää.

– Pilviä syntyy, kun ilma virtaa osittain sulien järvi- ja merialueiden yli. Lapissa pakkaslukemat vaihtelevat myös maanpinnan korkeuden mukaan. Laaksoissa voi olla yli 30 asteen pakkasia ja samaan aikaan tuntureilla jopa 20 astetta lauhempaa, toteaa Pekka Pouta.

Lumisateet jäävät tällä viikolla melko vähiin. Pakkaslumisateita tulee paikoin. Etelärannikolla voi tulla keskiviikosta alkaen sakeitakin lumikuuroja.

Perjantaihin asti korkeapaineen keskus on Lapissa, samoin kireimmät pakkaset. Yli 30 asteen pakkaset ovat laaksoissa yleisiä. Etelämpänä liikkuu pilvilauttoja ja viima puhaltaa. Viima lisää pakkasen purevuutta.

Tämän hetken ennusteen mukaan viikonloppuna korkeapaineen keskus ja kylmimmät pakkaset siirtyvät kohti Kainuuta.

– Itä-Suomessakin voi olla aamuisin 25 asteen pakkasia. Länsi-Suomessa viima puhaltaa viikonloppuna ja pakkasta on enimmäkseen 10-15 astetta. Ensi viikko näyttää lauhemmalta, sanoo Pekka Pouta.

Tammikuun kuukausiennusteen mukaan kuukauden loppupuolella lämpötila kohoaa keskimääräisiin lukemiin. Etelässä se tarkoittaisi pikkupakkasta, maan keskiosassa noin 10 ja Lapissa noin 15 asteen pakkasia.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.