Mainos

Jaakonsaari pidätti Reinin virasta toistaseksi

Valtakunnansovittelija Jorma Reini ei voi hoitaa toistaiseksi tehtäviään. Työministeri Liisa Jaakonsaari (sd.) kertoi virasta pidättämisestä iltapäivällä. Muodollinen päätös tehtäneen huomenna. Päätöksen taustalla on valtakunnansovittelijan väkivaltainen käyttäytyminen kotonaan viime yönä.

Reini oli koko päivän poliisikuulustelussa epäiltynä väkivaltarikoksesta ja poliisin väkivaltaisesta vastustamisesta. Jaakonsaari perusteli virasta pidättämistä virkamieslailla, jonka mukaan virkamiehen pitää nauttia yleistä luottamusta.
-Tämä valitettava tapahtuma viittaa toiseen suuntaan, Jaakonsaari huomautti.

Ministeri arveli, että Reiniä odottaa myös syyte. Jaakonsaaren mukaan syytteen nostaminen on todennäköistä niiden tietojen perusteella, jotka hänellä oli käytössään iltapäivällä. Jaakonsaari pahoitteli valtakunnansovittelijan käyttäytymistä myös julkisuuteen toimittamassaan kannanotossa.
-Virkamieslain mukaan virkamiehen on käyttäydyttävä asemansa ja tehtäviensä edellyttämällä tavalla. Korkean virkamiehen viran hoito edellyttää, että virkamies nauttii yleistä luottamusta.

Reiniä kuullaan huomenna

Muodollinen päätös virasta pidättämisestä tehdään sen jälkeen kun työministeri on saanut lisätietoa poliisitutkinnasta. Päätös edellyttää myös Reinin kuulemista. Se pyritään järjestämään huomenna.
-Virasta pidättäminen tehdään, jos mitään erityistä uutta ei ilmene, kertoi osastopäällikkö Pertti Toivonen työministeriöstä.

Jupakka voi ylipäänsä vaarantaa Reinin mahdollisuuden jatkaa valtakunnansovittelijana.
-Saatuaan lisätietoa poliisitutkimuksen tuloksista työministeri harkitsee näiden tulosten ja tekemiensä selvitysten perusteella mahdollisia jatkotoimia. Ensimmäisenä mahdollisena jatkotoimena on välitön virasta pidättäminen tutkinnan ajaksi, Jaakonsaaren tiedotteessa sanotaan.

Valtakunnansovittelijan varamies on piirisovittelija Esa Lonka.

"Alkoholin käyttö ongelma"

Työmarkkinajohtajat eivät halunneet kommentoida Reinin mahdollisuutta jatkaa tehtävässään. Ainoastaan Terveyden- ja sosiaalihuoltoalan ammattijärjestön Tehyn puheenjohtaja Raija Hukkamäki (sd.) toivoi, että Reini itse tekisi tapauksesta johtopäätöksiä.

Hukkamäen mukaan Reinin alkoholin käyttö on monien tuntema ongelma. Se haittasi virkatehtävien hoitamista esimerkiksi Tehyn lakon aikana keväällä 1995, Hukkamäki sanoi. Viime viikkoina monet ammattiyhdistysjohtajat ovat arvostelleet Reiniä puolueellisuudesta ja työnantajien puolelle asettumisesta.

Ay-johtajia on ärsyttänyt muun muassa se, että Reini on vaatinut tiukennusta tuki- ja myötätuntolakkoja koskeviin määräyksiin. Reini on kuitenkin saanut myös kiitosta sovittelijan toimestaan.

Värikäs persoona

Reini tunnetaan värikkäänä henkilönä, joka on saanut uransa aikana moneen otteeseen kyseenalaista julkisuutta. Tämä on jo toinen kerta, kun työministeriö on joutunut harkitsemaan Reinin virasta pidättämistä poliisitutkimusten ajaksi.

Edellisen kerran virasta pidättämistä pohdittiin vuonna 1994, kun Reiniä kuulusteltiin sijoitusyhtiö Rapap Oy:hyn liittyneiden talousepäselvyyksien takia. Tuolloin ei nähty aihetta virkamiesoikeudellisiin toimiin.

Reini on hoitanut sovittelijan tehtävää vuodesta 1990. Hänen toinen kautensa jatkuu tammikuun loppuun vuonna 1998.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja