Mainos

Jaakonsaari muuttaisi inkeriläisten paluumuuttajien asemaa

Sanomalehti Kalevan haastattelema kansanedustaja Liisa Jaakonsaari lopettaisi inkeriläisten maahanmuuttajien erikoiskohtelun.

Monen inkeriläisen haaveena on Suomen passi. Nyt paluumuuttajat halutaan samalle viivalle muiden maahanmuuttajien kanssa.


Inkeriläisiä on kohdeltava samalla tavalla kuin muita maahanmuuttajia, sanoo kansanedustaja Liisa Jaakonsaari sanomalehti Kalevassa. -Presidentti Mauno Koiviston puhuma kunniavelka inkeriläisille on varmasti jo maksettu. Nyt on kyse muusta. Jatkossa inkeriläisiin pitäisi soveltaa normaaleja siirtolaispolitiikan säännöksiä. Tulijoitten rajoittaminen on oikea tie, sanoo ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajana toimiva Jaakonsaari.

Jaakonsaari pitää Koiviston paluumuuton avausta kuitenkin moraalisesti oikeana, vaikkakin "valmistelemattomana". Myös Suomen Pietarin pääkonsulinviraston mielestä kunniavelka on jo kuitattu, ja siihen vetoamisen pitäisi loppua. Konsulaatin laatiman tuoreen raportin mukaan hallituksen inkeriläispolitiikka on hallitsematonta, ja siihen kaivataan pikaista ratkaisua.

-Säännöksiä ja kielivaatimuksia täytyy pikaisesti selkiyttää sekä ilmitulleeseen rikollisuuteen pitää nopeasti puuttua, vaatii Jaakonsaari. Hän toivoo jatkossa selkeästi ilmaistua poliittista tahtoa siitä, mitä inkeriläisiltä odotetaan. Heidän leimaamiselleen ei Jaakonsaaren mielestä ole kuitenkaan syytä. Tuoreen raportin mukaan useat Suomen inkeriläiset ovat kielitaidottomia ja identiteetiltään pikemminkin venäläisiä kuin suomalaisia.

Pietarin konsulaatin aiemman selvityksen mukaan jopa 80 prosenttia Suomeen pyrkivistä on ollut lähes täysin ummikkoja. -Kielitaitovaatimusta on tiukennettava. Muuttajien kielitaidon on oltava sellainen, että sillä pärjää työelämässä. Myös identiteetin on oltava selvästi suomalainen, sanoo konsuli Martti Ruokokoski. -Kaikkien maahanmuuton kanssa tekemisissä olevien viranomaisten on istuttava yhteen ja mietittävä asiat kerralla kuntoon. Valmistelussa voitaisiin kuulla myös inkeriläisten edustajia, sanoo Ruokokoski.

Suomen Pietarin konsulinviraston muuttojonossa on lähes 20 000 Suomeen pyrkivää inkeriläistä. Maassa on jo inkeriläisiä melkein saman verran.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.