Mainos

Jaakonsaari kritisoi hallituksen ulkopolitiikan linjattomuutta

Myös Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen kaipailee ymmärrettävämpää ulkopoliittista keskustelua.

Ulkoasianvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Liisa Jaakonsaari (sd.) on kritisoinut hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa linjattomaksi.

Jaakonsaari ei usko pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) vakuutteluja, että ulkopolitiikka olisi hänen käsissään. Turun Sanomien ja Väli-Suomen sanomalehtien haastattelussa Vanhanen toteaa kaiken sujuvan hänen nuottiensa mukaan.

Erityisesti Jaakonsaarta hämmentävät vihreiden puheenjohtajan työministeri Tarja Cronbergin eiliset lausunnot. Cronberg sanoi, ettei Suomen ole syytä liittyä Natoon eikä ottaa osaa sotilasliiton nopean toiminnan joukkoihin (NRF).

Kokoomus on puolestaan kiirehtinyt Suomea osallistumaan NRF-joukkoihin, kun taas pääministeri Vanhanen liputtaa aikalisän puolesta. Jaakonsaaren mielestä Cronbergin poikkeavat kommentit todistavat, että pääministerin ohjakset ovat hukassa.

"Pullon henki on irti"

Jaakonsaaren mukaan on hyvä, että nyt ulko- ja turvallisuuspolitiikasta keskustellaan suoraan ja aiempaa vilkkaammin.

- Pullon henki on päässyt irti, kiitteli Jaakonsaari.

Jaakonsaari toivoo, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka miellettäisiin viimein osaksi jokaisen kansanedustajan työtä eikä sitä pidettäisi enää harvojen harrastuksena.

Katainen maksimoisi Suomen vaikutusvallan

Kokoomus on viime aikoina ahkeroinut ulkopolitiikan alueella. Tuoreimmat kommentit esitti puolueen puheenjohtaja valtiovarainministeri Jyrki Katainen. Tänään Yle uutisten haastattelussa Katainen kertoi puolueensa ulkopoliittisena tavoitteena olevan Suomen vaikutusvallan maksimointi. Samalla Katainen kaipaili ymmärrettävämpää ulkopoliittista keskustelua.

Jaakonsaari pitää kokoomuksen tavoitteita hyvinä. Hänen mielestä on kuitenkin vaikea saada selvää, mitä kokoomus ylipäätään puheenvuoroillaan ajaa takaa. Jaakonsaaren mukaan monet lausunnot ovat jääneet vain heitoiksi, kun keskustelua ei ole jatkettu.

- Kun esimerkiksi ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) sanoi, että meillä pitäisi olla aktiivisempaa Venäjä-politiikkaa, mitä hän tällä tarkoittaa?

Katainen luonnehti Ylelle ulkopoliittisen nykykeskustelun tason olevan säälittävää.

- Keskustelu on enemmän kireää kuin säälittävää. Heitellään leimakirveitä ja pistetään otsaan Nato-leimaa. Keskustelussa on yhä kylmän sodan henkinen taakka, arvioi Katainen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.