Mainos

Jaakonsaari: Kirkon kampanjointi vastenmielistä

Työministeri Liisa Jaakonsaari (sd.) ryöpytti tänään yllättävän rajusti kirkkoa siitä, että se on ryhtynyt ponnekkaasti vastustamaan kauppojen sunnuntaiaukiolon lisäämistä. Jaakonsaaren mielestä tämä on vastenmielistä eikä vastaa uskonnonvapauden periaatetta.

-Ainakaan minun luterilaisuuteeni ei kuulu näin voimakas ajatus siitä, että kirkko määrittelee kansalaisten puolesta, mikä on oikein ja mikä väärin. Kirkko on ikään kuin hurskas toisten puolesta. Se on vastenmielistä, Jaakonsaari sanoi.
-Tuntuu aika erikoiselta, että valiokunnassa on esitetty arkkipiispankin kuulemista asiantuntijana.

Jaakonsaari käytti puheenvuoronsa, kun eduskunta jatkoi tänään lähetekeskustelua liikeaikalain muuttamisesta. Kiistelty lakiesitys on parhaillaan eduskunnan talousvaliokunnan käsittelyssä. Valiokunta ja hallituspuolueiden ryhmäjohtajat aikovat käyttää jo keskiviikkona runsaasti aikaa, jotta kiusallinen riita saataisiin nopeasti pois pöydältä.

"Kirkkoa käytetään lyömäaseena"

Myös kokoomuksen kansanedustaja Riitta Korhonen paheksui, että kirkkoa käytetään keskustelussa lyömäaseena. Hän muistutti, että eduskunta on hyväksynyt kapakoiden sunnuntaiaukiolon, elokuvia voi katsella arkipyhinä, seksipuhelimet toimivat yötä päivää ja urheilutapahtumia riittää.
-Nämä loukkaavat minua syvästi, mutta en minä silti ole ollut niitä kieltämässä, Korhonen sanoi.
SDP:n pastorikansanedustaja Jorma Kukkonen ihmetteli, miksi kirkko ei saisi sanoa mielipidettään, kun noin 90 prosenttia kansalaisista kuuluu kristillisiin yhteisöihin.

Jaakonsaaren mielestä eduskunnan "katumusharjoittelussa" on huolestuttavia piirteitä, koska se kertoo eduskunnan olevan lobbareiden armoilla ja heikko painostuksen edessä. Eduskunnan tulee noudattaa vain oikeutta, totuutta ja perustuslakia, hän neuvoi. SDP:n Kukkonen esitti lakiesityksen vetämistä pois eduskunnasta ja sai tukea joiltakin hallitusrintaman edustajilta sekä oppositiolta. Kukkosen mielestä ei ole häpeä, jos hallitus tunnustaa virheensä. Varsinkin opposition riveistä moitittiin edelleen myös hallituksen menettelytapoja, kun se toi kertaalleen hylätyn lakiesityksen uudelleen eduskuntaan.

Käsittely lykkääntyy

Eduskunta jatkaa vastoin odotuksia kiistellyn liikeaikalain lähetekeskustelua vielä torstaina illalla. Tämä saattaa viivästyttää esitykselle kaavailtua ripeää aikataulua muutenkin. Viime torstaina aloitettu keskustelu oli tarkoitus saada päätökseen tänään illalla, mutta asia jouduttiin jättämään pöydälle, vaikka puheenvuorolistalla ei ollut enää ainuttakaan nimeä. Pöydällepanon takana oli kristillisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi, joka itse ehdotti, että asia jätettäisiin pöydälle ensi joulukuuhun asti.

Näin pitkälle asian käsittelyä ei kuitenkaan voida lykätä. Varapuhemies Mikko Pesälä (kesk.) totesi asian jäävän pöydälle torstaihin, kuten kokoomuksen Kirsti Ala-Harja oli vastavetona esittänyt. Ryhmäjohtajien oli määrä aloittaa huomenna aamulla neuvottelut siitä, mitä muutoksia lakiesitykseen vielä tehdään. Neuvotteluja ei ole haluttu avata herkässä asiassa ennen kuin lähetekeskustelu on saatu päätökseen. Tänään illalla tavoitetut ryhmäjohtajat eivät osanneet vielä sanoa, voidaanko neuvottelut tässä tilanteessa aloittaa aiotulla tavalla. Asiaa pohditaan huomisaamuna.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.