Jaakonsaari: Journalismi lähemmäksi elämää

Työministeri Liisa Jaakonsaari (sd.) perää viestimiin kansalaisjournalismia, jossa vaikeita rakenteellisia ongelmia lähestytään ihmisten kautta. Näin viestimet siirtyisivät pari piirua hallinnon, politiikan ja talouden rakenteiden painottamisesta kohti elävää elämää. Ministeri esitti toiveensa MTV:n viestintäseminaarissa Helsingissä tänään.

Jaakonsaari tosin epäröi, voiko journalismilta ylipäätään odottaa uusia ajatuksia tai edes ennakkoluulotonta suhtautumista esiin tuleviin uusiin asioihin.
-Journalismihan alkaa itsessään olla hyvin konservatiivinen instituutio.

Uutisjournalismi on teollisuutta, jossa uutisen muoto on usein sisältöä tärkeämpää. Uutiset synnyttävät sisäsiittoisesti uusia uutisia, julkisuus ruokkii julkisuutta ja teollisuus kukoistaa. Jaakonsaari uskoo, että sosiaalinen tilaus niin syväjournalismille kuin syväpolitiikalle olisi nyt olemassa.

Keskisuomalaisen päätoimittajan Erkki Laatikaisen mielestä journalismin ja poliitikkojen suhdetta on erityisen antoisaa tarkastella nyt, kun useat viestintäalan yritykset hakevat toimilupia uudelle tv-kanavalle ja valtakunnalliselle mainosrahoitteiselle radiokanavalle. Luvat myöntää hallitus.

-Lieneekö silkkaa sattumaa, jos näissä tilanteissa suuren mediayhtiön julkaisut näyttävät kummasti herkistyvän ylistämään hallituksen linjoitusten järkevyyttä ja realistisuutta melkeinpä kaikissa asioissa. Saattaahan tämä olla ihan riippumattomista lähtökohdista hallitusvaltaa ihailevaa journalismia. Toisaalta tuskinpa hallituksen näyttävä arvosteleminen olisi omiaan tukemaan mediayhtiön liike-etujen laajenemista, Laatikainen pohdiskeli.

Eduskuntaan lisää dramaattista jännitettä

Kansanedustaja Mauri Pekkarisen (kesk.) mielestä opposition asemaa julkisuudesta on heikentänyt määrävähemmistösäännösten karsinta.
-Määrävähemmistön käyttö ja siihen liittynyt julkisuuspotentiaali on kadonnut. Median mielenkiinto on siirtynyt saman tien aikaisempaa enemmän hallituksen sisäisten erimielisyyksien tutkimiseen, hän arvioi.

Samaan suuntaan on vaikuttanut myös Suomen jäsenyys EU:ssa. Valtaa on siirtynyt Suomesta Brysseliin, mutta myös eduskunnalta hallitukselle ja hallituksen virkamiehille. Eduskunnan olisi uudistettava toimintatapojaan uudessa tilanteessa. Jos parlamentaarinen järjestelmä tuottaa jännitteitä, Pekkarinen uskoo viestinten myös niihin tarttuvan.

-Käytännössä kaikista suuremmissa asioissa ja pienemmissäkin linjakysymyksissä parlamentin pääroolia näyttelisivät erityisesti hallituksen ja opposition johto. Samalla edustajien vapaata puheoikeutta voitaisiin varovaisesti rajoittaa, hän ehdotti. Pekkarinen patistaisi oppositiota myös tiedostamaan vastuunsa todellisten vaihtoehtojen esittäjänä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat