Mainos

Jaakonsaari hylkäisi liittoutumattomuus -sanan

Liittoutumattomuudella ei Liisa Jaakonsaaren mielestä ole enää sisältöä. Pääministeri Matti Vanhanen torjuu liittoutumattomuuden hautaamisen.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari olisi valmis luopumaan liittoutumattomuudesta ulko- ja turvallisuuspolitiikan määrittelyssä.

Liittoutumattomuudella ei hänen mielestään ole enää mitään sisältöä, koska Suomi on jo liittoutunut EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Jaakonsaari esittää sunnuntaina julkaistussa sanomalehti Kalevan haastattelussa, että sana liittoutumattomuus hylättäisiin jo syksyllä eduskunnalle annettavassa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa. Siihen tulisi hänen mukaansa kirjata, että Nato-jäsenyys on todellinen vaihtoehto.

Jaakonsaaren mielestä on vaikea löytää vedenpitäviä perusteluja sille, miksi Suomi ei voisi olla Naton jäsen, kun se jo nyt toimii tiiviissä yhteistyössä sotilasliiton kanssa. Jäsenyydellä ei kuitenkaan ole kiirettä, eikä meitä pakota siihen mikään.

Jaakonsaaren näkemyksen mukaan liittoutuminen on pienen maan turva ja etu. Hänen mielestään liittoutumalla Suomi voi myös vaikuttaa päätöksiin.

Vanhanen torjuu esityksen

Pääministeri Matti Vanhanen torjuu Jaakonsaaren esityksen liittoutumattomuus -sanasta luopumisesta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa määriteltäessä. Vanhanen muistutti Ylen radiouutisten pääministerin haastattelutunnilla, että sanoja tärkeämpää on politiikan sisältö. Maailmalla asia ymmärretään Vanhasen mukaan siten, että jos ei kuulu sotilaalliseen liittokuntaan, on sotilaallisesti liittoutumaton.

Nato-jäsenyys on ollut pääministerin mukaan Suomelle aikaisemminkin mahdollisuus ja se on sitä jatkossakin. Vanhanen ei kuitenkaan nimeäisi Natoa vaihtoehdoksi, koska jäsenyydenkin oloissa Suomen tulisi kyetä puolustamaan itseään.

Vanhanen uskoo, että sanonnoista löytyy yksimielisyys ensi syksynä annettavaa ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa laadittaessa. Yhteisymmärrys vallitsee jo siitä, ettemme ole nyt hakemassa Nato-jäsenyyttä.

Siimes: Jaakonsaari vetää Nato-kampanjaa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes hämmästelee Jaakonsaaren ehdotusta. Siimeksen mielestä on merkillistä, että hallituspuolueen keskeinen vaikuttaja puhuu täysin hallitusohjelman ja hallituksen linjausten vastaisesti.

-Suomi on edelleen sotilaallisesti liittoutumaton maa ja pidän epäanalyyttisenä pyrkimystä häivyttää ero sotilaallisen liittoutumattomuuden ja muun poliittisen sitoutumisen välillä, Siimes sanoi puoluevaltuustonsa tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Siimeksen mielestä Jaakonsaari vetää vahvasti markkinointikampanjaa Nato-jäsenyyden puolesta, ja siihen kampanjaan hän lukee myös tämän avauksen.

-Ymmärrän hyvin, että tässä markkinointikampanjassa pyritään häivyttämään sen poliittisen päätöksen merkittävyyttä, jos jossain vaiheessa päätetään hakea sotilasliiton jäsenyyttä, Siimes sanoi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 28.03.2004).

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja