Mainos

Jaakonsaari haluaa USA:han karanneet start up -gurut takaisin Eurooppaan

SDP:n uusi puheenjohtaja Antti Rinne ja europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari esittelivät MTV3:n Huomenta Suomessa teesejään, joilla Eurooppa saadaan takaisin nousu-uralle.

– Täystyöllisyys on kova tavoite, mutta toteutuessaan se toisi hemmetin hyvän Euroopan. Euroopassa on julmettu määrä alle 25-vuotiaita työttömiä, 5,4 miljoonaa, Rinne muistuttaa.

Keskiössä ovat työntekijät ja kyvyt, jotka on saatava takaisin Euroopan työmaille.

– Miten tuhannet ja tuhannet start up .-talentit houkutellaan takaisin Yhdysvalloista Eurooppaan? Etenkin silloin, jos Euroopasta tulee epätasa-arvoinen ja rasistinen. Kun sosiaalinen malli on hukattu, niin sieltä ei edes tulla takaisin, Jaakonsaari harmittelee.

Rinteen mielestä eurovaaleissa ratkaistaan, jatketaanko Euroopassa ”vanhalla porvarillisella suunnalla, jossa uskotaan markkinatalouden kaikkivaltiuteen”.

– Siinä tavallinen ihminen on asiakas tai kuluttaja. Euroopasta teollisuudesta on hävinnyt 3,8 miljoonaa työpaikkaa ja nyt on kiire löytää ratkaisuja tähän.

Rinne hakisi avauksia maailmanmarkkinoille kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen aloilta.

– Varoja ja voimavaroja on keskitettävä innovaatiohin, tuotekehitykseen ja tutkimukseen.

Start up -yrittäjien tapaan demarivaikuttajat hakisivat esimerkkejä Kalifornian Piilaaksosta.

– Mielestäni on todella tärkeä yhdistää julkinen ja yksityinen sektori yhteistyöhön, niin kuin on tehty Piilaaksossa.

Veroparatiisit kuriin

Euroopan menestys ei ole vain Suomesta kiinni. Rinne on kuitenkin mielissään, että Portugali ja Irlanti ovat pääsemässä irti kriisistä.

– Kreikassakin on pieniä valonpilkkuja, maa pystyy omilla tuloillaan kattamaan ne menot mitä yhteiskunnan pyörittämiseen menee, velkoja lukuun ottamatta.

Entistä jämäkämmin Euroopassa olisi suhtauduttava veroparatiisien haittoihin.

– Kun aloitin viisi vuotta sitten europarlamentissa, veroparatiiseja pidettiin tabuna, johon ei kuulu puuttua. Nyt kansalaismielipidettä on kuunneltu yhä enemmän, ja siitä on tullut tärkeä asia, Jaakonsaari sanoo.

Rinteen mukaan veroparatiiseihin on puututtava, sillä niissä makuutettavat summat ovat hyvinvointivaltioiden alta pois paljon.

– Euroopan tasolta 2000 euroa ihmisten kohden on veroparatiiseissa, Rinne kummastelee.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.