Mainos

Jaakonsaari haluaa tiukempaa valvontaa venäläisten maakaupoille

Kansanedustaja ja eurovaaliehdokas Liisa Jaakonsaari (sd.) haluaa, että venäläisten maanostajien taustat selvitetään kunnolla.

- Vainoharhaisuudesta ei ole mitään hyötyä, mutta sinisilmäisyyskin voi kostautua, Jaakonsaari kirjoittaa MTV:n netin Vaaliväittelyssä.

Jaakonsaari sanoo pitävänsä tärkeänä sitä, että maakaupoissa toteutuisi vastavuoroisuus. Tätä nykyä suomalaisten on vaikea hankkia Venäjältä maata.

Jaakonsaari on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja sen entinen puheenjohtaja. Myös nykyinen puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) on vaatinut julkisuudessa tiukempaa valvontaa maakaupoille.

Perussuomalainen: Venäläiskaupoille pitäisi olla viranomaisen lupa

Osallistu Vaaliväittelyyn

Jaakonsaari vastasi Vaaliväittelyssä perussuomalaisten ehdokkaan oikeustieteen professori Erkki Havansin kirjoitukseen. Havansi pitää Suomen ja Venäjän suhteiden räikeänä epäkohtana tasavertaisuuden puutetta maakaupoissa. Hänen mielestään Suomesta maata havittelevien venäläisten tulisi hankkia lupa.

- Viranomaisemme tutkisivat etukäteen jokaisen aiotun venäläiskaupan ja maanvuokrauksen, olipa venäläisosapuolena yksityishenkilö, yhtiö tai välikäsi.

- Tulemme ilmeisesti tarvitsemaan EU:n selkänojatukea tässä, Havansi uskoo.

45 minuuttia -ohjelman helmikuussa haastattelema prikaatikenraali evp. Hannu Luotola arvioi, että strategisesti merkittävien maa-alueiden myynti aiheuttaa turvallisuusriskin kriisiaikoja ajatellen. Myös Luotola vaati rajoituksia maan myymiseen ulkomaalaisille.

Liisa Jaakonsaaren mukaan Venäjä on arvaamaton, mutta maa joutunee muuttamaan vähitellen suhtautumistaan yhteisiin pelisääntöihin ja vastavuoroisuuteen.

- Venäjä on riippuvainen Euroopasta, ainakin energiatuloista. Sitkeä diplomatia ja EU:n yhteinen Venäjä-politiikka ovat parhaat aseet, Jaakonsaari arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.