Mainos

Jaakonsaari: EU:n yhteinen matkustajarekisteri voi tulla nopeastikin

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren (sd.) mukaan EU-parlamentti on Pariisin iskujen jälkeen kallistumassa puoltamaan lentomatkustajalistojen avaamista viranomaisille.

–Vapaa liikkuvuus on tärkeää ja ihmisten henkilötietojen turvaaminen on myös tärkeää. Terrorismintorjunnassa näiden vierastaistelijoiden lentotietojen seuraaminen on kuitenkin hyvin tärkeää ja digitaaliaika mahdollistaa tietojen saamisen niin, että näiden taistelijoiden liikkeitä voidaan todellakin seurata. Siten näen, että tätä välinettä täytyy voida myös käyttää. 

Ranska ja Saksa vaativat eilen ihmisten vapaata liikkumista koskevan Shengenin sopimuksen uudistamista. Pykäliä pitäisi maiden mielestä muuttaa siten, että lentomatkustajien valvonta olisi nykyistä tehokkaampaa. Jaakonsaaren mielestä päätöksiä pitäisi aiheeseen liittyen tehdä nopeastikin. 

– Eli kyseessä olisi ikään kuin Shengenin tietojärjestelmän uudistaminen. Näitä matkustajatietoja voitaisiin käyttää terrorismin torjuntaan, niin tässä on minusta perusteltua tehdä nopeastikin päätöksiä, Jaakonsaari sanoo. 

– Kysymys ei ole vapaaseen liikkumisoikeuteen puuttumista, eli Shengenin idea säilyy samana. Parlamentissa on kuitenkin pitkään ollut käsittelyssä EU:n matkustajaluetteloiden avaaminen viranomaisille, Jaakonsaari muistuttaa.  

Päämääränä on vierastaistelijoiden kiinni saaminen Euroopan lentokentillä. Shengenin sopimusta on tähän asti pidetty koskemattomana. 

Jaakonsaaren mukaan mahdolliset muutokset koskisivat esimerkiksi lentokenttätarkastuksia.

– Joiden maiden kohdalla tarkastuksia tullaan ehkä tehostamaan. Lisäksi matkustajatietoja tullaan ajamaan ristiin viranomaistietojen kanssa, jotta todennäköisimmät vierastaistelijat ja muut sellaiset, saadaan selvitettyä paremmin. 

Esimerkiksi sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) totesi MTV:n haastattelussa Pariisin iskujen jälkeen, että EU:n yhteistä matkustajarekisteriä, PNR-rekisteriä, kiirehdittäisiin. 

Saksan ja Ranskan esitys asettaa kovat paineet europarlamentille, sillä se on tähän asti kieltäytynyt hyväksymästä lentomatkustajaluetteloiden julkaisemista. Jaakonsaari myöntää, että asia on ollut vaikea parlamentissa.

–Tämä on ollut ristiriitainen asia kaikille ryhmille parlamentissa. Minäkin olin sitä mieltä, että tällaisia asioita ei saa tunnekuohussa päättää. Tämä asia on kuitenkin ollut niin pitkään käsittelyssä, että kyllä tämä Ranskan ja Saksan vaikutusvalta tässä asiassa, ja Pariisin iskut ja muut päälle, varmasti vaikuttaa siihen, että tämän tyyppisiä muutoksia tullaan tekemään. 

– Tässä moni kokee, että kaikki ihmisten henkilötietoihin liittyvät asiat niin kuin myydään terrorismin vastaisen taistelun nimissä. Siitä ei ole kyllä kysymys, mutta kärjekästä keskustelua parlamentissa tullaan käymään.   

Jaakonsaaren mukaan aikataulu yhteiselle matkustajarekisterille on yhä auki, mutta se voi tulla nopeastikin.

– Tämä on ollut niin pitkään vireillä ja sitä on valmisteltu pitkään, että nyt iskujen jälkeen luulen, että päätöksenteko nopeutuu. Tarkkaa aikataulua en osaa sanoa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.