Mainos

Jaakonsaari ajaisi EU:lle ulkoministeriä

Esko Antolan mukaan ulkoministerin vakanssi on jo kirjattu EU:n perustuslakiehdotukseen, ja paikka on varattu Javier Solanalle.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari haluaisi Suomen ajavan aktiivisesti EU:lle ulkoministeriä.

Sanomalehti Kalevan haastatteleman Jaakonsaaren mukaan Suomen tulisi EU:n puheenjohtajamaana panostaa unionin ulkopoliittisen päätöksenteon kehittämiseen.

Tällä hetkellä EU:n ulkopolitiikkaa hoitavat ulkopoliittinen edustaja Javier Solana ja ulkoasiainkomissaari Benita Ferrero-Waldner. Jaakonsaaren mielestä nämä kaksi tehtävää voisi yhdistää ulkoministerin pestiksi.

Solanasta ensimmäinen ulkoministeri?

Turun yliopiston Jean Monnet -keskuksen johtajan Esko Antolan mukaan ulkoministerin vakanssi on jo kirjattu EU:n perustuslakiehdotukseen. Lisäksi jäsenmaat ovat hänen mukaansa jo päättäneet, että ensimmäinen ulkoministeri tulee olemaan Solana.

Antola sanoo Kalevassa, että Libanonin kriisi on osoittanut EU:n ulkopolitiikan toimintakyvyn puutteen. Isoissa asioissa kansalliset edut voivat olla suuria, eikä EU:n yhteinen kanta siksi ole terävä. Tätä perusongelmaa ei yhteinen ulkoministerikään Antolan mukaan poistaisi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.