Mainos

Jaakon päivän kylmä kivi muuttui lämpimäksi

13:58

Jaakon päivän kylmä kivi molskahti mereen tänään Helsingin Kolera-altaalla. Kiven heitti perinnettä ylläpitävän Suomen Epätieteellisen Seuran puheenjohtaja Jaakko Koskinen.

Kansanperinteen mukaan vedet alkavat viilentyä Jaakon päivänä. Viime viikkojen voimakkaat tuulet, viileä sää ja sateet ovat jo ehtineet laskea pintavesien lämpötiloja niin, että ne ovat paikoin jopa ennätyksellisen matalissa lukemissa.

– Tässä on viimeiset pari viikkoa ollut suhteellisen viileää ja tuulista. Päijänteellä Sysmän havaintopiste on ollut meillä 40 vuotta ja Jaakon päivän aamuna siellä oli kylmin lämpötila mitä siellä on mitattu. Vuonna 1977 on viimeksi ollut yhtä kylmää, kertoo hydrologi Jarkko Koskela Ympäristökeskuksesta kertoo.

Ennusteet lupaavat, että pintavesien lämpötilat ovatkin tänä vuonna Jaakon päivänä noususuunnassa. Ympäristökeskuksen mukaan nyt ennustettu hellejakso voi nostaa lämpötiloja vielä nopeasti.

– Sääennusteet ovat sellaiset, että kyllä se kivi aika lämpimältä vaikuttaa. Kyllä ne pintalämpötilat lähtevät vielä nousuun. Tarkasti tätä on vaikea sanoa, mutta muutamilla asteilla se voi nousta. Elokuun alkupuolella pintavesien lämpötilat lähtevät laskuun. Tämmöinen on pitkän ajan tilastoista selvästi nähtävissä, Koskela kertoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.