Mainos

Jaakko heittää kiven, mutta uimavedet saattavat silti lämmetä

Järvien pintavedet ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen kylmiä: jopa kolme astetta ajankohdan keskimääräisten lämpötilojen alapuolella. Vedet saattavat kuitenkin vielä lämmetä.

- Lähtötaso on niin matala, ettei tarvita kummoisia ilman lämpötiloja, että vedet lämpenisivät. Lauantaina on Jaakonpäivä, mutta Jaakko on vähän liian huonomaineinen. Jos tilastoja katsotaan, niin oikeastaan Jaakonpäivää seuraavana päivänä yli puolet vuosista on sellaisia, että vesien lämpötila pikkuisen nousee, lohduttaa Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Esko Kuusisto.

Poikkeuksellisen viileät uimavedet

Innokkaat uimarit olivat harvassa tänään Vantaan Kuusijärvellä.

- Ei toki ollut kylmää. Sehän on 18-asteista, niin siellähän on ihan mukavaa. Ei täällä kyllä ole muita uimassa. Eivät vissiin uskalla tulla veteen, arvelee uimaan uskaltautunut Anneli Koivisto-Väisänen.

Tilastojen mukaan järvivedet ovat nyt poikkeuksellisen kylmiä.

- Ollaan semmoiset 1-3 astetta keskiarvojen alapuolella. Ainoa aika tänä kesänä, kun oltiin lähellä keskiarvoja, olivat ne muutamat hellepäivät heinäkuun alussa, mutta se ilo jäi aika lyhytaikaiseksi, toteaa Esko Kuusisto.

Kilpisjärvi kesimääräistä lämpimämpi

Yhdelläkään Suomen ympäristökeskuksen havaintojärvellä lämpötila ei tällä hetkellä ylitä 20 astetta. Kylmintä on käsivarressa Kilpisjärvellä.

- Pieni hauskuus on se, että Kilpisjärvi on ainoa paikka, missä veden lämpötila on ajankohdan keskiarvon yläpuolella, vaikka se on vain 10,9 astetta, naurahtaa Kuusisto.

Lämpimintä, lähes 20 astetta, on muutamalla Etelä-Suomen järvellä.

Itä- ja Pohjois-Suomessa pintaveden lämpötila on 2000-luvun alhaisimmissa lukemissa. Etelässä vedet olivat näin kylmiä viimeksi vuonna 2008. Vielä kylmempää oli 80-luvulla.

- 1987 oli kyllä ylivoimaisesti viilein kesä viimeisen 50 vuoden ajalta, kertoo Kuusisto.

Kuusijärvelläkin vedet ovat viilenemään päin.

- Semmoinen neljän asteen haitari on ollut. Nyt on 18, mutta parhaimmillaan oli 22 astetta, tietää uimavalvoja Iivari Poijärvi.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.