Jääkiekkoliitto myönsi vihdoin virheensä Pelicans-juniorin rasismitapauksessa – maksaa korvauksia laittomista vastatoimistaan

Juniorijääkiekkoilussa kuohuttaneesta rasismitapauksesta johtanut kiista on vihdoin ratkennut. Jääkiekkoliitto on pyytänyt toimintaansa anteeksi ja maksaa korvauksia sekä rasistisesti solvatulle pelaajalle että tämän valmentajalle. Liitto myös korvaa heille kiistassa aiheutuneet kulut kokonaisuudessaan. 

Jääkiekkoliitto maksaa 3 000 euroa sekä rasismia kokeneelle Lahden Pelicansin junioripelaajalle että tämän valmentajalle, jota aiemmin rangaistiin ottelun keskeyttämisestä. Jääkiekkoliitto on sitoutunut myös korvaamaan kaikki kiistasta aiheutuneet kulut kokonaisuudessaan.

– Jääkiekkoliitto on myöntänyt syrjinnän sekä vastatoimet ja pyytänyt anteeksi pelaajalta ja valmentajalta, yhdenvertaisuusvaltuutetun tiedotteessa todetaan.

Jääkiekkoliitto ajautui kuluneella kaudella kiistaan Lahden Pelicansin juniorijoukkueen kanssa, kun se rankaisi joukkuetta ja sen valmentajaa ottelun keskeyttämisestä viime syksynä pelatussa ottelussa. Yhdenvertaisuusvaltuutetun näkemyksen mukaan Jääkiekkoliiton antamat rangaistukset olivat yhdenvertaisuuslaissa kiellettyjä vastatoimia.

Jääkiekkoliitto oli aiemmin pyytänyt anteeksi, ettei se selvitystyössään ollut kuullut rasistisesti solvattua pelaajaa lainkaan, mutta liitto piti kuitenkin pitkään kiinni siitä, ettei se ollut velvollinen korvaamaan rankaisemalleen valmentajalle tai seuralle mitään.

Nyt tapaus on kuitenkin saatu vihdoin sovittua, kun Jääkiekkoliiton kanta muuttui korvausten ja yhdenvertaisuuslain vastatoimitulkinnan suhteen.

– On hienoa, että tässä tapauksessa saavutettiin sovinto ja Jääkiekkoliitto on ryhtynyt toimiin yhdenvertaisuuden edistämiseksi myös laajemmin. Jokaisella on oikeus syrjimättömyyteen urheilussa. Erityisesti, kun pelaajina on lapsia ja nuoria, on välttämätöntä, että rasistiseen ja syrjivään toimintaan puututaan tiukasti ja sitä myös ennaltaehkäistään, johtava erityisasiantuntija, yksikönpäällikkö Robin Harms painottaa yhdenvertaisuusvaltuutetun tiedotteessa.

Jääkiekkoliiton on kerrottu korjanneen jo aiemmin merkittäviä puutteita toiminnassaan lähettämällä uudet ohjeet tuomareille ja joukkueille syrjintätilanteiden varalle.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan Jääkiekkoliitto on tuoreessa sovintosopimuksessa sitoutunut myös levittämään ohjeita edelleen koulutuksissa ja viestinnässä sekä pyrkii kehittämään kurinpitoaan ja kilpailusääntöjään syrjinnän ja lainvastaisten vastatoimien ehkäisemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat