Jääkaapissasi voi muhia salmonellaa ja listeriabakteeria – puhdista se oikein!

Jääkaapin vihanneslokero voi tuoreen tutkimuksen mukaan olla todellinen bakteeripesäke: sieltä voi löytyä jopa kolibakteeria, salmonellaa ja listeriabakteereja. Jääkaapin säännöllinen puhdistaminen on erittäin tärkeää – pyysimme asiantuntijan vinkit oikeaoppiseen pesuun.

Bakteereilta suojattuja kodinkoneita valmistavan, Microban Europe Oy:n tilaaman tutkmuksen mukaan jääkaapin vihanneslokerosta voi löytyä jopa 750 kertaisesti turvallisen bakteerimäärän ylittävä määrä pöpöjä – mukana muun muassa salmonellaa ja listeriabakteeria.

Tutkimuksessa analysoitiin 30 kotitalouden jääkaapeista otettuja näytteitä. Tulosten mukaan bakteereja oli keskimäärin 7 850 bakteeria neliösentillä (cfu/cm2), kun Euroopan komission suosittelema määrä ruoan säilytykseen ja valmistukseen tarkoitetuilla pinnoilla on 0–10.

Viinietikalla pahoille hajuille hyvästit

Jääkaapin siivoaminen on siis ehdottoman tärkeää. Tee se mielellään viikoittain tai useamminkin, mikäli tarve vaatii.

Siru Ross Osio-siivouspalvelusta neuvoo, että jääkaapin voi pyyhkiä tavallisella Fairy-pesuvedellä, mutta pintoja ei saa jättää märäksi.

– Myös terävät esineet kannattaa pitää kaukana jääkaapin pinnoilta, sillä naarmut ja halkeamat ovat melkoisia bakteerinkerääjiä, Rossi muistuttaa.

Pahat hajut Rossi vinkkaa poistamaan viinietikan tai ruokasoodan avulla.

– Kupillinen viinietikkaa riittää poistamaan vahvemmatkin tuoksut kaapistosta.

Näin peset jääkaappisi oikein

– Tyhjennä sisältö
– Irrota irtoavat osat, kuten vihanneslaatikot ja hyllyköt.
– Kaada ämpäriin lämmintä vettä ja lisää sinne tavallista, nestemäistä astianpesuainetta.
– Pyyhi jääkaappi kauttaaltaan kostealla liinalla. Irtoavat osat voit tiskata harjan avulla, mikäli niissä on pinttyneitä tahroja.
– Muista pyyhkiä myös jääkaapin ovi ja kahva kunnolla.
– Siirrä silloin tällöin, esimerkiksi kolme kertaa vuodessa, jääkaappi pois paikoiltaan ja imuroi sekä pyyhi lattiapinta myös sen takaa. Pölyn kerääntyminen voi olla turvallisuusriski.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja